Vremea pare să o ia razna în aceste zile. După vijeliile de vineri seara, în urma cărora 96 de localități au fost afectate, vremea va continua să-și facă de cap până luni după-amiaza. În aceste zile, vremea va fi caniculară, dar vor fi înregistrate vijelii şi grindină. Canicula se va resimţi în cea mai mai mare parte a ţării duminică, când temperaturile vor ajunge până la 37 de grade Celsius.
Potrivit ANM, duminică, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării, caniculară după-amiază în Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei şi local în Muntenia, regiuni unde temperaturile maxime se vor încadra între 34 şi 37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.
Citește și: Se anunță valuri mortale de canicula. Jumătate din populația lumii va fi afectată
Luni, disconfortul termic se va accentua în sudul şi estul ţării, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar în Oltenia şi Muntenia vor fi frecvent temperaturi maxime de 35 -37 de grade.
ANM arată că instabilitatea atmosferică va fi accentuată duminică după-amiaza şi în special în noaptea de duminică spre luni în vest şi nord-vest.
Luni, după orele prânzului, cu precădere în nord, în centru, la deal şi la munte, vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi condiţii de grindină, mai precizează ANM.
Citește și: Ne așteaptă o vară cu temperaturi extreme. Consultă harta caniculei în Europa
Vremea a făcut ravagii în țară vineri seara
Vineri noaptea, vremea a făcut ravagii în ţară. Pompierii au intervenit în localităţile Baia Mare şi Ulmeni din judeţul Maramureş, acolo unde patru acoperişuri de bloc au fost afectate de furtună, iar un stâlp de electricitate, un stâlp de telefonie şi 20 copaci au fost doborâţi de vânt. În judeţul Bistriţa-Năsăud, în localităţile Bistriţa, Feldru, Romuli şi Rebrişoara, echipele de intevenţie au avut de lucru la un acoperiş anexă afectat, trei copaci care au fost doborâţi de vânt şi un stâlp de electricitate.
Citește și: Locul de pe Pământ unde plouă tot timpul
Aceleaşi probleme, respectiv acoperişuri distruse de vijelii, copaci, dar şi stâlpi de telefonie sau electricitate puşi la pământ de vântul puternic, au fost în judeţele Satu Mare, Suceava, Mureş, Iaşi, Brăila, Arad, Botoşani şi Timiş.
În plus, în 96 de localităţi din judeţele Bistrita-Năsăud, Botoşani, Harghita, Iaşi, Maramures, Neamţ, Suceava şi Vaslui sunt semnalate probleme ]n ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, potrivit IGSU.