Rețetele bazate pe carnea de miel reprezintă laitmotivul sărbătorii Pascale. Gospodinele pregătesc, astăzi, drob, umplutură friptură simplă sau friptură marinată la cuptor. De reținut este faptul că, carnea de miel este sănătoasă datorită conținutului de selenium. 100 de grame de carne de miel contin: 30,4 proteine, 9,4 grame de grasime, 215 calorii, 1,2 grame de fier si 95 mg colesterol, scrie libertatea.ro.
Friptură de miel tradițională la cuptor
Ingrediente
-1 pulpă de miel (de preferat pulpa din spate)
– 2 kg cartofi noi
– 6-7 caţei mari usturoi
– 1 pahar mare vin alb
– 1 cană de apa
– 50 ml ulei de măsline sau floarea soarelui
– 2-3 crenguţe -rozmarin
– 2-3 crengute măghiran proaspăt
– sare
– piper
Pulpa se spală foarte bine și se șterge cu un prosop sau șervețel de bucătărie. Usturoiul îl curățim și îl tăiem faliuțe. Cu ajutorul unui cuţit ascuţit, se înțeapă adânc pulpa din loc în loc, pe ambele părţi. În găurile formate se introduce usturoiul. Pulpa se unge cu ulei, se freacă cu sare şi piper din belşug şi se pune în tava unsă şi ea cu câteva linguri de ulei. Vinul se adaugă în tavă împreună cu apa călduţă. Pulpa se pudrează cu rozmarin prospat şi frunze de măghiran.
Tava se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru o oră şi jumătate. După primele 30 minute întoarcem pulpa pe cealaltă parte şi o mai lăsăm încă 30 de minute la cuptor. După ultimele 30 minute, descoperim tava şi lăsăm pulpa la rumenit pentru încă 20-30 minute și avem grijă că sosul din tavă să nu scadă. Dacă sosul scade, adăugăm apă călduţă amestecată cu puţin vin. Deasemenea, pulpa se unge cu sosul din tavă din 10 în 10 minute. Friptura este gata când carnea este moale și rumenită frumos.