Prezentă în aproape toate produsele cosmetice și în cele de uz casnic, lavanda și-a făcut încet loc și în curțile românilor. Mulți nu știu însă ce beneficii are frumoasa plantă, înafara faptului că este o plantă încântătoare vara și rămâne verde și iarna.
1. Borduri fermecătoare de lavanda
Dacă îți dorești un gard viu de flori pentru toată vara, levănțica este alegerea perfectă. Vei avea flori din iunie până în septembrie, iar dacă îngrijești corect plantele te vei bucura de ele chiar și 20 de ani. Lavanda e ușor de întreținut, nu îi place neaparat apa multă și crește bine și în soluri mai puțin fertile.
2. Miros îmbătător în curte
Lavanda nu este doar foarte espectuoasă, ci are și un miros cu parfum îmbătător care te cucerește din prima și te și relazează în același timp. În august poți culege flori de lavandă pe care le usuci, le lgi mănunchi i le pui în casă, ca să-ți parfumeze încăperile și să țină departe moliile.
3. Lavanda alungă insectele și țânțarii
Dacă pentru oamenii lavanda are efecte benefice, insectele nu se împăcă cu ea. Astfel, dacă vrei să scapi de țânțari, plantează o bordură cu lavandă pe lângă aleile de lângă casă. Pune mănunchi de lavandă uscată în casă și va avea același efect.
Îți recomandăm și:
- – Cum să ai petunii inflorite până în septembrie. Câteva secrete pentru petunii pline cu flori
- – Cum sa ai trandafiri infloriti toata vara în gradina. 5 trucuri pentru flori superbe
- – Cum să ai mușcate cu flori bogate. Trucuri care îți vor colora grădina sau balconul
- – Stropește roșiile cu cenușă, lapte sau drojdie și le scapi de boli. 6 îngrășăminte bio pe care le ai în casă

Originea lavandei
Numită şi levănţică, acest arbust mic este originar din regiunea mediteraneeană, atinge înălţimea de 30-60 cm. Tulpinile sale sunt verticale, iar frunzele înguste, verzi-argintii. Toate părţile plantei au un miros plăcut, dar cele mai aromate sunt florile.
Românii foloseau lavanda pentru a-şi parfuma apa de baie, iar ea a rămas una dintre cele mai populare şi cunoscute plante. Micile flori violacee apar în conuri după frunze, în timpul verii.
În scop terapeutic se folosesc florile, care sunt uscate şi folosite la prepararea de infuzii şi capsule, sau pot fi procesate pentru extragerea uleiului esenţial (esenţă de lavandă).