De ce să-ți pui lavanda în grădină. Efectele te vor uimi

lavanda in gradina
Foto: Pinterest.com

Prezentă în aproape toate produsele cosmetice și în cele de uz casnic, lavanda și-a făcut încet loc și în curțile românilor. Mulți nu știu însă ce beneficii are frumoasa plantă, înafara faptului că este o plantă încântătoare vara și rămâne verde și iarna.

1. Borduri fermecătoare de lavanda

Dacă îți dorești un gard viu de flori pentru toată vara, levănțica este alegerea perfectă. Vei avea flori din iunie până în septembrie, iar dacă îngrijești corect plantele te vei bucura de ele chiar și 20 de ani. Lavanda e ușor de întreținut, nu îi place neaparat apa multă și crește bine și în soluri mai puțin fertile.

2. Miros îmbătător în curte

Lavanda nu este doar foarte espectuoasă, ci are și un miros cu parfum îmbătător care te cucerește din prima și te și relazează în același timp. În august poți culege flori de lavandă pe care le usuci, le lgi mănunchi i le pui în casă, ca să-ți parfumeze încăperile și să țină departe moliile.

3. Lavanda alungă insectele și țânțarii

Dacă pentru oamenii lavanda are efecte benefice, insectele nu se împăcă cu ea. Astfel, dacă vrei să scapi de țânțari, plantează o bordură cu lavandă pe lângă aleile de lângă casă. Pune mănunchi de lavandă uscată în casă și va avea același efect.

Îți recomandăm și:

lavanda in gradina1
Sursa foto: pixabay.com

Originea lavandei

Numită şi levănţică, acest arbust mic este originar din regiunea mediteraneeană, atinge înălţimea de 30-60 cm. Tulpinile sale sunt verticale, iar frunzele înguste, verzi-argintii. Toate părţile plantei au un miros plăcut, dar cele mai aromate sunt florile.

Românii foloseau lavanda pentru a-şi parfuma apa de baie, iar ea a rămas una dintre cele mai populare şi cunoscute plante. Micile flori violacee apar în conuri după frunze, în timpul verii.
În scop terapeutic se folosesc florile, care sunt uscate şi folosite la prepararea de infuzii şi capsule, sau pot fi procesate pentru extragerea uleiului esenţial (esenţă de lavandă).

CITEȘTE ȘI: Leguma care „mănâncă“ zahăr. E duşmanul de temut al diabetului

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește comunitatea Landia pe Facebook. Like!

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
10 + 8 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.