Codul bunelor maniere la masă. Cum se mănâncă sarmalele, pastele sau salata

Foto: Unslplash.com

Codul bunelor maniere la masă nu are nimic de-a face cu gradul de cultură, situaţia financiară, nivelul studiilor sau vârstă. Normele, inclusiv felul în care se mănâncă corect anumite feluri de mâncare, se învaţă încă din primii ani de viaţă.

Ce nu se face la masă

Medicii recomandă ca masa să fie servită într-un mediu calm, fără grabă. Este de prost gust să gesticulaţi şi să vorbiţi cu gura plină şi mai ales să ţineţi degetul mic ridicat atunci când beţi din pahar sau ceaşcă.

Nu vă serviţi de pe platoul cu mâncare cu ambele tacâmuri ţinte într-o singură mână. Acesta este exclusiv atributul chelnerilor. Veţi lua cantitatea de mânc are dorită cu lingura în mâna dreaptă şi vă veţi ajuta de furculiţa din stânga.

Citeşte şi: De ce să nu mai folosești niciodată umerașe din lemn. Care este explicația și care sunt cele mai bune umerașe

Nu veţi da niciodată solniţa sau piperul prin spatele vecinului şi veţi da un tacâm doar ţinut de mâner. Nu puneţi niciodată salata în farfuria cu felul principal. Folosiţi farfuria pentru unt în acest scop dacă nu aveţi un bol.

Nu suflaţi în supă pentru a o răci şi nu mâncaţi dulceaţa direct din borcan. Vă puteţi servi pe propria farfurie cu cantitatea dorită.

Cum se mănâncă diferite feluri:

Testul principal atunci când luaţi masa în public poate fi felul în care alegeţi să mâncaţi pâinea. Codul bunelor maniere spune că pâinea, chiflele şi brioşele se rup în două sau în bucăţi mici înainte de a fi mâncate sau unse cu unt.

Sandvişurile mici se iau cu mâna însă în cazul celor mari se schimbă strategia. Aceste vor fi porţionate cu cuţitul şi mâncate exact ca bucăţile de friptură, cu ajutorul furculiţei.

Citeşte şi: Grasimi bune care te ajută în lupta cu bolile. De ce nu ar mai trebui să fugi de ele

Pastele, mai ales spaghetele cer o îndemânare specială. Din castronul sau platoul adus la masă, vă serviţi cu o cantitate dorită, apoi le mâncaţi răsucindu-le cu furculiţa ţinută în mâna dreaptă şi ajutându-vă cu lingura ţinută în mâna stângă.

Salata se mănâncă cu furculiţa, însă în cazul frunzelor mari, se utilizează şi cuţitul. Salata iceberg se mănâncă întotdeauna cu furculiţa şi cuţitul.

La sarmale nu se va folosi niciodată cuţitul pentru porţionare. Chiftelele, sarmalele şi ruladele se taie numai cu furculiţa.

CITEȘTE ȘI: Leguma care „mănâncă“ zahăr. E duşmanul de temut al diabetului

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește comunitatea Landia pe Facebook. Like!

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
24 + 25 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.