Nu aruncați mâncarea rămasă după Paște, asta dacă nu aveți cui să o oferiți. Există rețete simple care pot transforma mâncarea rămasă în delicii. Plăcintă din carnea de miel, pastă de întins pe pâine din ouăle vopsite sau chiar ouă umplute, budincă de cozonac, salate.
Din carnea de miel se poate face o plăcintă ciobănească delicioasă, ouăle vopsite se pot transforma în ouă umplute iar cozonacul în budincă sau frigănele, scrie stirilepro tv.
“Sosul de la friptura tradițională de Paște, cu mult vin și legume. Restul de la friptură se pune peste, iar deasupra se pun resturi de cartofi. Am făcut un piure, iar acum o să-l acoperim cu ou. 15 minute la cuptor va fi de ajuns. Pentru un plus de gust, puteți rade deasupra brânză sau cașcaval și să lăsați totul la gratinat cinci minute. Puteți face ceva similar și cu stufatul de miel. Ideal, în loc de piure, faceți un aluat de tartă sărată”, Alexandru Dobre, bucătar.
Pentru cozonacul rămas rețeta e la fel de simplă. „Cozonacul se taie felii și se dau prin ou cu lapte. Se dau feliile prin acest amestec și se pun la cuptor, pe hârtie de copt. Sau se coc într-un pic de ulei. Ies în principiu friganele” a declarat bucătarul Adrian Hădean.
O altă rețetă de cozonac are și bucătarul Radu Ionescu: „Cozonacul fiind un pic uscat, se pune în puțin lapte simplu sau condensat, apoi încet în ulei încins cu unt. Focul se dă la maxim pe ultima parte apoi se stinge”. Se lasă la scurs de ulei și la răcit, iar între timp se prepară un sos din zahăr brun, melasă, unt și smântână lichidă. Sosul se toarnă deasupra și poate fi servit și cu o cupă de înghețată.
Ouăle roșii pot fi transformate în bulete, pastă de întins pe pâine sau salată. „Se rad, se dau prin făină, ou și pesmet și se mai frig o dată, chiar dacă au fost fierte” e ideea bucătarului Adrian Hădean. Ouăle mai pot fi umplute cu pate amestecat cu muștar. Tot din ouă poate fi făcută o pastă de întins pe pâine. Ouăle se fac bucățele și se amestecă cu brânză. Pentru salata orientală aveți nevoie de bucăți mari de cartofi fierți, castraveți murați și ceapă și fâșii de ardei roșu gras, pentru o textură crocantă.
Bucătarul Laura Mihalache propune o salată din ouă fierte cu sare, piper, ulei de măsline, oțet.