Sfântul Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai iubiți sfinți ortodocși și este prăznuit în fiecare an pe data de 23 aprilie.
Credința populară spune că, atunci când broaștele cântă pentru prima dată, Sfântul Gheorghe ia cheile de la Sfântul Dumitru, și deschide porțile naturii. Unul dintre cele mai îndrăgite obiceiuri de Sfântul Gheorghe este cel în care gospodinele își împodobesc casele cu plante pentru a marca renașterea naturii și a proteja gospodăria de spiritele rele, scrie libertatea.ro
În Muntenia se folosesc crengi de stejar sau de păr, în Transilvania se pun fire de leuștean, în Banant se pun frunze de fag sau gorun. O veche tradiție spune că, cine se scaldă astăzi înainte de răsăritul soarelui într-o apă curgătoare va avea noroc tot anul și va fi păzit de rele. Gunoiul care este adunat în ziua de Sf. Gheorghe este bine să fie pus la rădăcina pomilor, deoarece aceștia vor rodi mai bine.
Astăzi este ziua în care se adună plante medicinale de pe câmp și se păstrează de-a lungul anului. Cine doarme în ziua de Sf. Gheorghe ia somnul mieilor și va rămâne somnoros tot anul.
Tot astăzi se seamănă busuioc dar înainte de răsăritul soarelui. Acest obicei aduce cinste casei iar cine se spală cu roua de pe busuioc va fi cinstit de toată lumea. În unele părți ale țării, în ziua de Sfântul Gheorghe, bărbații pun ramuri verzi la stâlpii porților, la ferestre, uși, grajduri și grădini. Ramurile se păstrează peste an și sunt folosite împotriva unor boli.
Printre tradițiile acestei zile se mai numără urzicatul. Cine este urzicat în această zi va fi harnic, ager și sănătos toată vara. Fetele mari care privesc într-o găleată cu apă la miezul nopții, în ajunul Sfântului Gheorghe, își pot vedea ursitul.
Bătrânii satelor știu că, dacă în ziua de Sfântul Gheorghe va fi rouă multă, acesta este un semn de bogăție, dacă este o zi ploioasă, atunci se va face grâul și fânul. Un alt obicei spune că oamenii trebuie să se bată cu ramuri verzi ca să nu îi doară mijlocul.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în vremea împăratului Dioclețian, în secolul al IV-lea părinți creștini. Mărturisirea credinței în Iisus Hristos îi aduce întemnițare și forțarea să renunțe la credința creștină, însă el nu s-a lepădat de credința în Hristos. Este torturat și ucis prin decapitare la data de 23 aprilie. Sfântul Gheorghe în iconografie apare călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur. Legenda spune că Sf. Gheorghe a salvat cetatea Silena din provincia Libiei, terorizată de un balaur.
Sfântul Gheorghe a rămas în amintirea creștinilor drept un model de curaj în lupta cu diavolul.