Cel mai nou pământ românesc, pe care nimeni nu are voie să calce. Comoara insulei născute din Marea Neagră – VIDEO

Insula Sacalin
Foto: Pinterest

România are peisaje de-a dreptul încântătoare, care te lasă fără cuvinte. Un astfel de peisaj s-a născut din inima Mării Negre și este cel mai nou pământ românesc: Insula Sacalin, pe care oamenii nu au voie să calce pentru a nu distruge habitatul natural.

Insula Sacalin s-a format în urmă cu aproximativ 250 de ani la mică distanță de coasta românească, în dreptul brațului Sfântu Gheorghe al Deltei Dunării.

Inițial, aici se formaseră două insule, Sacalinul Mic și Sacalinul Mare, iar în timp acestea s-au unit devenind o singură insulă.

Peste 230 de specii de păsări și zeci de pești rari

Acum, insula are o suprafață de 21.410 hectare și a fost declarată arie de protecție specială în cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării încă din 1938. În prezent este interzis accesul turiștilor.

Și asta pentru că aici cuibăresc 14 specii de păsări protejate, lebede, păsări limnicole, dar și cea mai mare colonie de chire de mare și pelicani creți, pe lângă mamifere.

Citește și: Noul Saint Tropez al Europei se află în România. Are una dintre cele mai frumoase plaje din lume și e plină de străini

Pelicani creti Insula Sacalin
Sursa foto: http://www.info-delta.ro/

Important de știut este că aici au fost recenzate 229 de specii de păsări. Totodată, insula reprezintă loc de premigrație și migrație pentru circa 100 specii, potrivit informațiilor disponibile pe Wikipedia.

În apele insulei se găsesc pești rari, sturioni, dar și plante rare, cum ar fi varza de mare și canarul bălții.

Citește și: Stațiunea minune a României unde marea s-a mutat în mijlocul munților – VIDEO

Prima menționare: anul 1771

Numele Insulei Sacalin a fost menționat pentru prima dată într-o hartă rusească întocmită în anul 1771 în timpul confruntărilor cu Imperiul Otoman pentru impunerea supremației la gurile de vărsare a Dunării în Marea Neagră.

Optzeci de ani mai târziu, insula apărea cu două nuclee într-o nouă hartă.

Măsurătorile realizate în anul 1924 de cercetătorii români au arătat o lungime a insulei de 10 kilometri, pentru ca în 2015 lungimea să fie de 19 kilometri.

Citește și: Lacul din România care deţine 3 recorduri mondiale. Deţine proprietăţi unice în întreaga Europă – GALERIE FOTO

Insula Sacalin Delta Dunarii

Insula Sacalin se împădurește pe zi ce trece

Complexul format din lacuri, gârle și grinduri aflat în partea sudică a Deltei este cunoscut și cu numele de Sacalin Zatoane.

Dacă prin 1975 insula era cu predilecție nisipoasă, în acești ultimi ani au crescut foarte multe sălcii, iar insula tinde să se împădurească.

Lumea o știe de insulă, însă specialiştii atrag atenția că este vorba de o peninsulă, fiind o continuare neîntreruptă a ţărmului.

Citește și: Top 7 locuri cu apa termala unde te poți răsfăța în această vară

Citește și: 4 destinații fabuloase din România care merită vizitate – Pentru o vacanță de ținut minte toată viață!

Insula Sacalin din zbor, 2009

Plimbare pe Insula Sacalin, 2014

CITEȘTE ȘI: Leguma care „mănâncă“ zahăr. E duşmanul de temut al diabetului

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește comunitatea Landia pe Facebook. Like!

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
17 + 7 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.