Ciorba de ștevie, leac după mesele de Paște

Culeasă din grădină, ștevia domnească, fie de pe pășuni, ștevia are un continut bogat în vitamine și minerale, așa că este un aliment prețios care poate fi inclus și adaptat ușor în meniurile de primăvară.

Ștevia este bogată în vitaminele C, A, E, K, potasiu, magneziu, calciu și zinc. Dar mai este bogată și în fibre, ceea ce o face candidata ideală la ciorbele de primăvară, mai ales după mesele îmbelșugate de Paște.

Ingrediente pentru ciorbă de ştevie

– două legături de ştevie;
– usturoi
– 2-3 linguri de făină pentru răntaș
– sare;
– piper;
– frunze de pătrunjel
– smântână amestecată cu lapte acru

Ștevia se spală din mai multe ape. Într-o oală se pune la fiert apă și o lingură de sare. Când apa fierbe, se pun la opărit frunzele de ștevie și se lasă până se înmoaie, însă nu foarte mult. Când frunzele sunt opărite, se scot în strecurătoare și se mărunțesc cu un cuțit. După preferințe, frunzele se pot tăia mărunt sau bucăți mai mari.

În oala de ciorbă se pregătește un răntaș din 2-3 linguri de făină, ulei și usturoi mărunțit. După preferințe, răntașul se poate face și din slănină prăjită, făină și usturoi. Când răntașul este prăjit se adaugă boia dulce și apă și se lasă la fiert. După ce răntașul a fiert suficient , se adaugă ștevia mărunțită, smântâna bătută cu puțin lapte acru, se potrivește de condimente și se mai lasă câteva minute la fiert. Ciorba de ștevie de post se face cu bulion în loc de smântână și 2-3 linguri de orez.

Cum culegem ștevia de pe pășune

Dacă culegem ștevia de pe pășuni sau terenuri agricole nelucrate, trebuie să știm următoarele: Frunzele tinere, rulate și cu textură mai moale sunt cele mai bune și mai gustoase. Frunzele groase sunt de regulă amare. Nu culegem frunzele care au pete roșii sau mov, deoarece acestea au gust amar. Frunzele de ștevie se pot gusta. Cele bune au aromă asemănătoare cu a lămâiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


9 + 8 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.