Tradiții în Săptămâna Luminată. Porțile Raiului sunt deschise

Tradiția spune că săptămâna ce urmează sărbătorii Paștelor este Săptămâna Luminată. În popor se crede că în intervalul de timp dintre Înviere şi Duminica Tomei, cei care mor merg direct în Rai, uşile fiind larg deschise. Aşadar, sufletul oricărui om care moare va fi primit în Împărăţia Cerurilor, potrivit realitatea.net

Tot în această săptămână, urarea “Hristos a Înviat” urmată de răspunsul “Adevărat a Înviat” devine salutul între credincioșii creștini, vreme de 40 de zile, până la Înălțarea Domnului.

Miercurea din Săptămâna Luminată
Ziua de miercuri poartă numele de Sfânta Mercurie. Tradiția spune că nu este bine a munci de “nunta șoarecilor” pentru că ar însemna să aduci rozătoarele în casă și nu ai bucate pe masă tot restul anului. Bărbaţii au voie să muncească la câmp, însă femeile au interdicție.

Joia din Săptămâna Luminată
Joia Verde, o ziua dedicată cinstirii holdelor, grădinilor și grânelor. Munca în această zi aduce nenoroc în casă, secetă şi dăunătorii în livezi. Denumită în popor „Joia Rea”, această zi, cere un ritual al morţilor. O persoană cară 44 de găleți cu apă iar 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântână.

Vinerea din Săptămâna Luminată
Vinerea din săptămâna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântăniţa și este “Izvorului Tămăduirii”. Legendele spun că, în această zi, Maica Domnului a construit o fântână cu apă dătătoare de viaţă. Fântâna avea apă doar în Vinerea Scumpă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


2 + = 11

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.