Liliacul, simbolul iubirii inocente. 500 de varietăți de liliac sunt cunoscute în lume

Ne îmbată cu mirosul său, parcă venit din Rai. Ne încântă privirile în culori catifelate. Nu e de mirare că legenda îl definește ca simbol al iubirii inocente. Floarea de liliac este supranumită și floarea memoriei, scrie univers de copil.

În mitologia greacă, zeul pădurilor si câmpiilor, tănârul Pan, a întâlnit-o pe frumoasa nimfa Syringa. Zeul a rămas fascinat de grația nimfei, însă, când a încercat să vorbească cu ea, aceasta s-a speriat și a fugit.

Fascinat de frumușetea ei, a răpit-o și a ascuns-o într-o pădure. Nimfa era foarte speriată și ca să scape de zeu s-a transformat într-un arbust cu flori frumoase și plăcut mirositoare. Întristat zeul a început să colinde pădurile, făcând bine tuturor celor care îi ieșeau în cale. Așa a apărut liliacul. Liliacul alb simbolizează inocența tinereții, cel mov, primele emoții ale iubirii, florile galbene neliniște referitoare la sentimentele iubitei. Liliacul roz este un repros iar cele mov sau lila-violet ca o mărturisire a încrederii. Liliacul mai este si un simbol al atractiei irezistibile. Tradiția popular spune că trebuie purtat de fetele care vor să se mărite pentru a chema ursitul. Tocmai de aceea liliacul înflorește primăvara (aprilie-mai), în anotimpul iubirii.

Originar din Europa și Asia Centralp, liliacul se cultivă ca plantă principal decorativă în grădinile imperiale din secolul al XVI-lea, fiind membru al familiei Oleaceae (măslini). Anual în lunile aprilie-mai, timp de două săptămâni, orașul Rochester (New York) găzduiește cel mai mare festival dedicat liliacului unde pot fi descoperite aproximativ 500 de varietăți de liliac aduse de pe tot mapamondul.

Pentru ca arbustul de liliac are viață lungă, el mai simbolizează tradiția, familia și moștenirea spiritual. El este dăruit mamei, părinților și rudelor.

CITEȘTE ȘI: Leguma care „mănâncă“ zahăr. E duşmanul de temut al diabetului

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește comunitatea Landia pe Facebook. Like!

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
24 + 13 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.