Cod portocaliu de caniculă. Temperaturile vor ajunge până la 40 de grade C

canicula extrema
Sursa: weather.gov

România intră sub codul caniculei începând de astăzi, temperaturile urmând să urce în termometre și până la 40 de grade Celsius. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări cod galben de caniculă și cod portocaliu pe caniculă pentru miercuri și joi.

Potrivit ANM, miercuri e în vigoare un cod galben de temperaturi ridicate şi disconfort termic pentru 12 judeţe din Vestul, Centrul şi Sud-Vestul ţării. Pentru joi, ANM a emis o avertizare cod portocaliu de caniculă valabil pentru 5 judeţe din Sud-Vestul ţării.

Meteorologii estimează că, la amiază, temperaturile vor ajunge și până la 40 de grade la umbră. Canicula se va prelungi și în weekend și este posbil să fie emis chiar și cod roșu de caniculă. În unele zone, vor fi furtuni și vijelii.

Citește și: Cum să ai răcoare acasă dacă nu ai aer condiționat. 7 sfaturi utile și extrem de eficiente

Citește și: Cum să te protejezi de caniculă. 14 sfaturi care te vor ajuta să treci mai ușor

„Vom avea un tablou foarte complex al manifestărilor de vreme în următoarele zile. Pe de o parte vorbim de aer foarte cald, care încearcă să pătrundă deasupra țării nostre dinspre Sud, pe de altă parte, din zona de instabilitate la origine undeva la Nord-Vest de țara noastră. Nu vor lipsi furtunile, nu înseamnă că următoarele două zile vor fi calde și atât. Ziua de vineri pare a aduce o ușoară scădere a temperaturilor. Există semnale că sâmbătă va fi chiar mai cald decât va fi fost joi, când va fi în vigoare codul portocaliu. Peste 40 de grade”, a declarat Florinela Georgescu, meteorolog ANM, pentru Antena3.

Citește și: Se anunță valuri mortale de canicula. Jumătate din populația lumii va fi afectată

Citește și: Locul de pe Pământ unde plouă tot timpul

Meteorologii ne avertizează că ne așteaptă o vară cu lungi perioade caniculare și secetă, cu zile cu temperature extreme. Canicula periculoasă va pune stăpânire în această vară pe țările din sudul și estul Europei și în peninsula balcanică, în timp ce cetățenii din țări precum Marea Britanie și Irlanda se vor bucura de temperature obișnuite pentru anotimpul cald. România se va număra printer cele mai afectate țări de caniculă, avertizează specialiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


7 + = 13

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.