Britanicii sunt furioși! Ce se va întâmpla cu românii care lucrează în Anglia

romani in uk locuri de munca agricultură

Majoritatea fermierilor din Marea Britanie se tem că, odată cu ieșirea Regatului din Uniunea Europeană, se vor confrunta cu o scădere a numărului de muncitori din România și Bulgaria dispuși să le lucreze pământurile. Iar teama este cu atât mai accentuată cu cât se știe că britanicii refuză să lucreze în agricultură.

Producătorii de fructe și legume de sezon din Marea Britanie au dificultăți în recrutarea de culegători, mai mult de jumătate spunând că nu știu dacă vor avea suficienți muncitori migranți pentru a-și recolta culturile.

„Deci pur și simplu nu există oameni disponibili pentru a face această muncă. Oamenii din Marea Britanie tind să-și dorească o muncă permanentă pe tot parcursul anului, și aceasta este o muncă sezonieră”, a declarat unul dintre fermieri, potrivit bbc.com.

Ieșirea Marii Britanii din UE poate să fie un punct de cotitură pentru miile de fermieri britanici. Aceștia se tem că această decizie îi va determina pe migranții care le lucrează pământurile – în special aici este vorba despre români și bulgari – spre alte țări atractive din punct de vedere financiar.

Citește și: Ce a spus premierul Theresa May despre românul-erou Florin Morariu după atacul terorist din Londra – VIDEO

Iar această frică a fost confirmată de Asociația tăranilor și agricultorilor, care a ajuns chiar să ceară Guvernului britanic ca, după Brexit, să faciliteze accesului românilor și bulgarilor pe piața de muncă din Marea Britanie.

Pe de altă parte, o altă mare temere pe care au expus-o fermierii britanici este aceea că lira sterlină nu va mai avea nicio valoare în ochii românilor și a bulgarilor, care vor prefera să lucreze în țări precum Germania.

„Nu putem concepe că oamenii care au votat ca UK să părăsească Uniunea Europeană au vrut să distrugă o industrie britanică de horticultura incredibil de competitivă”, a declarat Laurence Olins, președintele British Fruits Summer.

Îți mai recomandăm să citești și:

Cu toate acestea, reprezentanții Guvernului britanic au încarcat să liniștească spiritele.

„Guvernul acordă o mare importanță industriei alimentare și agriculturii din Marea Britanie, atât ca o componentă crucială a economiei britanice, cât și a structurii rurale britanice”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului, potrivit BBC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


9 + 2 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.