În acest sat celebru din România poți să-ți cumperi o casă cu un salariu

Gherdeal Sibiu
Foto: Bogdan Manta / Ora de Sibiu

Acest sat de poveste a devenit celebru după ce a făcut ocolul presei, dar mai are acum doar 7 locuitori, dintre care 3 sași și 4 români.

Gherdealul nu a fost niciodată vreo mare atracție, deși peisajele din jur îl fac extrem de pitoresc. Pe vremuri, aici trăiau 112 familii, în marea lor majoritate saşi, însă așa cum s-a întâmplat și în alte locuri, ei au plecat și nu s-au mai întors.

Citește și:  4 destinații fabuloase din România care merită vizitate – Pentru o vacanță de ținut minte toată viață!

Citește și: 12 locuri minunate de pe pământ care vor dispărea mai repede decât se credea 

Mica localitate aparține de județul Sibiu și se află la limita cu județul Brașov. Ca să ajungi în Gherdeal, cel mai pitoresc drum te duce 90 de kilometri pe Valea Hârtibaciului, Sibiu – Agnita – Cincu – Bruiu – Gherdeal.

Localnicii spun că locuințele rămase în picioare se vând ieftin, ”cam 20 – 24 de milioane de lei vechi”, scrie Ora de Sibiu. Dar nu se înghesuie nimeni.

Ultimul copil din sat a venit pe lume înainte de 1989, iar ultima nuntă s-a organizat tot pe atunci.

Gherdeal Sibiu
Foto: Bogdan Manta / Ora de Sibiu

Citește și: Mii de turiști vin în fiecare an în acest loc unic din lume aflat în România

Și, totuși, acum 8 ani, un sas din orașul Victoria care a ieșit la plimbare cu motorul a găsit în Gherdeal locul pentru afacerea vieții sale, Pensiunea ”La tei”, și a cumpărat aproape jumătate de sat.

După ce satul a devenit celebru în presă, un cuplu din București, Dan şi Camelia, au lăsat viața agitată a Capitalei pentru liniștea din Gherdeal.

Gherdealul este situat la 10 kilometri de gara Olteț (în germană Besembav) și este așezat între dealuri acoperite de păduri. Istoricul acestui sat este în strânsă legătură cu al Cârței de pe Valea Oltului, conform wikipedia.

Moșia a fost la început a călugărilor cistercieni care aveau o biserică mare la Cârța, iar după risipirea acestora a trecut în stăpânirea Universității săsești din Sibiu ca făcând parte din corpul moșiei Cârța. Băștinașii după grai și nume par a fi originari din Cârța. Mai pe urmă, prin încuscriri ori atrași de bunurile existente aici, s-au mai așezat și câteva familii din Bruiu.

Primul nume al comunei a fost Sf. Gertruda care cu timpul s-a transformat în Gherdeal. După ocupație, locuitorii sunt agricultori și printre ei câțiva meseriași, potrivit wikipedia.

CITEȘTE ȘI: Leguma care „mănâncă“ zahăr. E duşmanul de temut al diabetului

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește comunitatea Landia pe Facebook. Like!

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
21 + 10 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.