Bilanț tragic al incendiului din Portugalia: 63 de MORȚI. 1.000 de pompieri luptă în continuare cu flăcările

Numărul persoanelor decedate în incendiile de pădure produse sâmbătă în regiunea Leiria, din Portugalia, a ajuns la 63. Peste 1.000 de pompieri luptă în continuare, pentru a treia zi consecutiv, cu flăcările în incendiul de pădure soldat cu cele mai multe victime din istoria Portugaliei, relatează Reuters.

UPDATE, MARȚI: Un pompier a murit în urma arsurilor suferite, la spital, ceea ce ridică numărul total al deceselor la cel puţin 63. Peste 70 de oameni, inclusiv 13 pompieri, au fost duşi la spital luni, cu arsuri şi răni, în timp ce incendiile au continuat să se extindă în districtele Leiria şi Castelor Branco din centrul ţării.

Comandantul serviciilor de protecţie civilă Elisio Oliveira a declarat că eforturile pompierilor progresează bine, dar incendiul nu este încă sub control. Avioane cu apă, inclusive trimise de Spania şi Franţa, precum şi două batalioane ale armatei au ajutat în lupta cu flăcările.

UPDATE, LUNI: Numărul persoanelor decedate în incendiile de pădure produse sâmbătă în regiunea Leiria, din Portugalia, a ajuns la 63, iar numărul răniților la 50, potrivit anunțului făcut duminică de secretarul de stat din ministerul portughez de Interne, Jorge Gomes, citat de presa portugheză, citată de Agerpres.

Guvernul din Portugalia a decretat trei zile de doliu național, în memoria victimelor acestei tragedii, începând de duminică.

Autoritățile au anunțat că incendiile de pădure se află parțial sub control în două dintre cele patru zone afectate. Norul gros de fum a întârziat duminică dimineața intervenția avioanelor și a elicopterelor specializate în stingerea incendiilor.

Citește și: Un cuplu trăiește fără mâncare de 9 ani. Ultima dată le-a fost foame în 2008

De asemenea, temperaturile ridicate, condițiile extrem de aride și vântul puternic au îngreunat desfășurarea operațiunilor pentru care au fost desfășurați peste 700 de pompieri și 200 de autospeciale.

Incendiul s-a produs sâmbătă, în jurul orei 15:00 (14:00 GMT), în orașul Pedrogao Grande, la 50 km sud-est de Coimbra.

O parte dintre victime au fost suprinse de flăcări în mașini în timp ce se deplasau pe un drum din apropiere. BBC a anunțat că printre răniți s-ar afla și pompieri.

Nu mai puțin de 60 de incendii de pădure s-au declanșat în cursul nopții în Portugalia, circa 1.700 de pompieri luptându-se să stingă flăcările.

IMAGINI SURPRINSE CU DRONELE ARATĂ AMPLOAREA DEZASTRULUI:

Premierul portughez a declarat că „aceasta pare a fi cea mai mare tragedie la care am asistat în ultimii ani în ceea ce privește incendiile de pădure”.

Primarul din Pedrogao Grande, Valdemar Alves, a afirmat pentru cotidianul Publico faptul că unii locuitori au fost „înconjurați complet de flăcări”. Acesta s-a plâns de intervenția nesatisfăcătoare a pompierilor.

Deocamdată, nu se cunoaște motivul izbucnirii incendiului care a provocat de asemenea și distrugerea mai multor locuințe din zonă.

Spania și Franța au trimis speciale pentru stingerea incendiilor, iar cancelarul german Angela Merkel a discutat cu premierul portughez, Antonio Costa, și a oferit asistență. Totodată, comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, a afirmat într-un comunicat că UE este gata să ajute autoritățile și locuitorii din Portugalia în aceste vremuri grele.

Și Papa Francisc i-a îndemnat pe credincioși, duminică, în Piața Sf. Petru din centrul Vaticanului, să se roage pentru cei afectați de „incendiul devastator” din Portugalia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


+ 6 = 8

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.