Verdețurile și fructele proaspete cumpărate de la piață trebuie lăsate la uscat timp de două ore iar abia apoi spălate și consumate, spun experții virusologi. Potrivit acestora, coronavirusului nu-I place mediul uscat, anunță Pro TV.ro
Particulele virale care se depun pe verdețuri și fructe se inactivează dacă acestea sunt ținute la uscat, la temperatura camerei, după care se spală bine. Potrivit experților, acestea nu se pun la frigider deoarece în interiorul acestuia există un mediu mai umed. Uscăciunea este dușmanul virusului. Totodată, nu se ating cu mâinile goale frunzele, legumele sau fructele de pe tarabele din piețe de aceea este recomandat ca la cumpărături să se poarte mască și mănuși. Cât privește aerosolii care, posibil, conțin virusuri, aceștia se depun pe vegetalele expuse.
Un expert virusolog ne spune cum trebuie igienizate. ”După ce ajungem cu ele din piață le păstrăm puțin. O oră, două. Particulele virale ajung și se depun inclusiv pe legume, fructe, însă devin inactive dacă le menținem în condiții de uscăciune, apoi le spălăm foarte bine. Astfel, riscul de contaminare pe această cale tinde spre zero. Nu se pun la frigider pentru că la frigider e o oarecare umiditate, uscăciunea e un dușman foarte mare al virusurilor, a declarat Carmen Chifiriuc, Prof. univ. dr. la Facultatea de Biologie, Universitatea București.
Surse de vitamina C
Pentru a beneficia de necesarul zilnic de vitamina C, în această perioadă se poate apela la murături. Este soluția cea mai rapidă, în stare naturală. Se mai poate lua și din verdețuri congelate, legume verzi congelate sau ardei congelat. Se pun în farfurie, peste mâncarea gătită.
”Legumele congelate pot fi decongelate și consummate. Vorbim de ardeiul gras și iute, surse excelente de vitamina C. Copiii au nevoie de 35 de mg de vitamina C pe zi, din surse naturale, iar adulții – 90 de mg, gravidele peste această cantitate, a precizat și Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
O altă sursă de vitamina C o constituie și fructele congelate cum sunt: coacăze, cătină, afine, fructele de pădure. La 100 de grame de fruct, acestea conțin 90 de mg de vitamina C. Vitamina C se păstrează prin congelare. Fructele pot fi decongelate, se consumă ca atare sau cu miere, mierea și ea o sursă de vitamina C. 50 de grame de fructe de pădure congelate pe zi plus miere asigură unui copil toată cantitatea necesara de vitamina C. Pentru adulți – 100 de grame de fructe de pădure, congelate, zilnic.