Pentru că Paștele înseamnă mâncare multă, frigider plin și mirosuri amestecate, este de recomandat o curățenie amplă în frigider și congelator înainte să le umplem. Edifica.ro ne prezintă un scurt ghid de idei de curățare și împrospătare a frigiderului. Primul pas este oprirea alimentării și golirea frigiderului. Se scoate afară absolut tot și se ține cont și de instrucțiunile producătorului. Curăţarea frigiderului este, o sarcină meticuloasă, neplăcută, adesea dezgustătoare. Iată câteva lucruri necesare:
Saci de gunoi
Mănuşi de cauciuc sau de unică folosinţă
Soluţii de curăţare
Bureţi, cârpe sau prosoape de hârtie
Cârpe din microfibră
Produsele perisabile cum sunt laptele, carnea, se depozitează într-un răcitor, o ladă frigorifică sau în congelator, pe durata activității de curăţare a frigiderului. Acestea se verifică dacă nu sunt expirate sau în prag de expirare. La sticle, borcane, cutii sau alte produse asemănătoare, se verifică termenul de valabilitate. Orice urmă de mucegai sau de miros înţepător este egală cu aruncarea lor imediată.
Se scot din frigider rafturile, sertarele şi inserţiile de pe uşă. Întrucât sunt elemente cu forme ceva mai ciudate şi adesea supradimensionate, este posibil să vă fie mai uşor să le spălaţi în cadă, într-un lighean mai mare sau chiar în aer liber, cu un furtun. Odată ce piesele detaşabile au fost spălate, uscaţi-le şi aşezaţi-le deoparte se trece la recipientele de depozitare. Această activitate se poate face în chiuvetă. Se umple chiuveta pe jumătate cu apă şi se adaugă o cantitate mică de detergent. Toate recipientele se pun la înmuiat iar între timp se trece la curățarea frigiderului.
Când vine vorba de soluții de curățare, există numeroase opțiuni. Unii doresc un dezinfectant puternic, cum ar fi clorul sau oţetul, în timp ce alţii preferă produse ecologice. Aceste soluții se găsesc în magazine însă dacă nu aveţi timp de aşa ceva, o soluţie de apă şi detergent de vase pusă într-un pulverizator vă va fi întotdeauna la îndemână.
Este recomandat să utilizaţi un burete ca instrument de curăţare, sau un scruber de plastic non-abraziv pentru îndepărtarea hranei uscate şi a petelor de pe suprafeţe fără a zgâria plasticul sau sticla. Se pot folosi și bureţi obişnuiţi, cârpe din ţesături sau prosoape mai vechi, sau chiar periuţe de dinţi, foarte utile la colţuri şi crăpături.
Cârpele subţiri sunt excelente pentru curăţarea garniturii de cauciuc din jurul uşii, unde se ascund fragmente de mâncare. Se spală frigiderul de sus în jos pentru a preveni picurarea pe suprafeţe care sunt deja curate. Cârpele pe care le folosiți se clătesc cât mai des. Acordaţi o atenţie deosebită spaţiilor înguste inferioare şi părţii din spate a frigiderului, unde scurgerile au tendinţa de a migra. La final, interiorul frigiderului se șterge cu o cârpă uscată, acesta trebuie să fir complet uscat.
Oțet, apa caldă și bicarbonat
Există riscul ca detergenții din comerț să lase miros pe care alimentele probabil îl vor absorbi. Astfel, este de preferat să utilizaţi o soluţie compusă din părţi egale de oţet alb şi apă caldă sau un amestec din două linguri de bicarbonat de sodiu şi un litru de apă caldă.
Pentru exteriorul frigiderului, este recomandat să folosiţi o cârpă din microfibră, pentru a elimina dungile şi amprentele. Pentru frigiderele din oţel inoxidabil, este recomdandată folosirea unei cârpe moi şi oţet diluat în apă călduţă, pentru a nu-l zgâria și a menţine suprafaţa strălucitoare. Pentru a spori strălucirea, puteţi pune câteva picături de ulei de măsline pe o bucată de pânză curată şi să-l frecaţi pe exterior.
Pete şi murdărie persistentă
Pentru îndepărtarea unei scurgeri de sos sau lichid se umezește un burete sau o cârpă cu apă foarte fierbinte şi se ține pe porţiunea lipicioasă ca o compresă. Căldura şi umezeala vor înmuia orice pată congelată, făcând-o mai flexibilă şi mai uşor de şters.
Pentru îndepărtarea petelor persistente, se poate folosi pasta de dinţi albă. Utilizaţi un scruber din plastic neabraziv pentru a curăţa petele. Pentru a îndepărta murdăria de pe suprafeţele înguste şi de pe etanşările de cauciuc, puteţi utiliza o periuţă de dinţi veche înmuiată în soluţia de curăţare.
După ce frigiderul este perfect spălat și uscat, se pot monta rafturile şi sertarele la locul lor. Apoi, reanalizaţi alimentele. Deschideţi capacele sticlelor și borcanelor pentru a verifica mucegaiul şi cantitatea de produs rămasă. Sticlele și borcanele se șterg cu un burete sau o cârpă umezită cu apă fierbinte. După ce s-au uscat, se pune totul la loc.
Metodele și pașii de curățare a congelatorului sunt aceleași ca ale frigiderului.