Starea de urgență, prelungită cu încă 30 de zile. Președintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi decretul de prelungire.

Președintele României, Klaus Iohannis, a prezentat astăzi decretul care prevede prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile pe teritoriul României.

Şeful statului a precizat că la nivel global nu sunt semne că pendemia ar încetini, drept urmare pericolul nu a trecut. El a cerut românilor să rămână în izolare şi să respecte interdicţiile impuse de autorităţi, anunță Libertatea.ro

Pentru a putea fi luate cele mai eficiente măsuri pentru combaterea coronavirusului, am emis astăzi decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgență pe întregul teritoriu al României. În present, nu sunt semne că ritmul pandemiei ar încetini în ciuda restricțiilor fără precedent adoptate de statele lumii. Este evident că ne luptăm cu o epidemie extrem de greu de controlat iar fără măsurile de izolare ne-am fi confruntat cu o creștere a numărului de îmbolnăviri imposibil de gestionat de sistemul nostru de sănătate” a precizat șeful statului.

Klaus Iohannis a făcut în continuare apel către populație să rămână în izolare pentru a nu genera un val mai mare de îmbolnăviri și pentru a nu distruge eforturile și sacrificiile de până acum. Prelungirea stării de urgență înseamnă menținerea aplicării măsurilor deja adoptate, precum și noi reglementări, care să permită autorităților publice să intervină decisiv și cu mijloace adecvate pentru gestionarea crizei.

Școlile rămân închise și se suspendă activitățile didactice care presupun prezența fizică în instituțiile de învățământ. În măsura posibilităților, se organizează activități didactice online. Guvernul va lua toate măsurile pentru asigurarea securității alimentare prin continuarea aprovizionării, producției, procesării, transportului și furnizării către oameni a bunurilor de strictă necesitate.

Deasemenea, pe durata stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică, precum energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate ori carburanți.

Președintele a mai menționat că în decret a adăugat o mențiune specială pentru situația în care se va constata o scădere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pe piețele regionale iar Guvernul va lua măsurile necesare astfel încât aceste scăderi să se reflecte în prețul plătit de consumator.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor vulnerabile, președintele a precizat că se interzice încetarea sau suspendarea activității centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, a centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, publice și private. Aparținătorii sau reprezentanții legali ai beneficiarilor îi pot, însă, transfera la domiciliu dacă își asumă, pe propria răspundere, că au condiții corespunzătoare ocrotirii temporare a acestora. Activitatea justiției continuă numai în cauzele de urgență deosebită.

În decret s-a mai prevăzut obligativitatea furnizorilor de servicii de comunicații electronice de a asigura integritatea rețelelor de comunicații electronice și de a evita posibilele situații de întrerupere a traficului în rețelele publice de comunicații electronice.

“Măsurile ne afectează pe toți, temporar, și ne limitează o parte dintre drepturi și libertăți, dar care salvează vieți. Fac apel la cei care continuă să ignore reglementările autorităților. Nu păcăliți instituțiile statului, vă păcăliți singuri! Îi păcăliți pe cei dragi vouă, pe copiii, părinții și bunicii voștri pe care îi puneți în pericol pentru că nesocotiți măsuri luate pentru protejarea vieții voastre și a semenilor voștri. Orice pas făcut dincolo de liniile trasate de aceste reglementări poate însemna îmbolnăvirea voastră și, mai departe, a celor dragi” a mai spus președintele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


4 + = 6

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.