Cunoscută și utilizată de secole pentru a trata o serie de afecțiuni, sfecla este unul dintre cele mai nutritive alimente datorită complexului de vitamine și minerale pe care îl conține. În urma unui studiu făcut la Universitatea Howard, cercetătorii au demonstrat faptul că betacianina din sfeclă a încetinit progresia tumorilor în cazul cancerului de prostată și cancerului mamar cu până la 12,5%, scrie libertatea.ro
Sfecla poate fi consumată crudă coaptă sau fiartă în diferite forme de preparate cum sunt salatele, supele, sucuri.
Pentru masa de Paște, vă prezentăm o rețetă simplă de salată de sfeclă fiartă cu hrean.
Ingrediente
2 kg de sfeclă roşie
rădăcini de hrean după gust
2 linguriţe de sare
oţet după gust
Sfecla se spală şi se pune la fiert sau la copt, după cum preferați. Dacă alegeți varianta la cuptor, va trebui să o înfășurați în folie de aluminiu pentru că se coace mai repede. Sfecla e fiartă sau coaptă când se străpunge ușor cu furculița.
Se lasă la răcit apoi se curăţă de coajă, se taie felii, cuburi sau se dă pe răzătoarea mare, după preferință.
Hreanul curățat și spălat în peralabil, se dă pe răzătoare şi se amestecă cu sfecla. Apoi pregătim amestecul de sare și oțet, după gust, care se toarnă peste salata de sfeclă și se amestecă. Salata se pune în borcane şi se păstrează în cămară la loc răcoros sau la frigider până la servire. Este delicioasă lângă preparatele din carne iar salata de sfeclă poate fi preparată și simplă, fără hrean.