Declarația aparține unui român, asistent medical la un spital din Milano, unde acesta îngrijește pacienți cu COVID-19. Laurențiu Codescu, a povestit pentru Libertatea ce înseamnă să tratezi un pacient cu COVID-19 la ATI. Ce măsuri de tărie îți ia când trebuie să dea de veste unui pacient că va fi intubat. La celălalt pol, fericirea când un pacient scapă de ventilația mecanică, nu poate fi explicată în cuvinte.
Asistent medical de terapie intensivă într-unul din spitalele din Milano care tratează pacienți cu COVID-19, Laurențiu Codescu se află în prima linie a luptei. Cu o experiență de peste 20 de ani ca asistent de arie critic, românul povestește că a văzut multe cazuri grele, dar tot a rămas surprins de rapiditatea și ferocitatea cu care lovește coronavirusul.
Are colegi care și-au pus pamperși sub combinezoane, într-o tură de opt-nouă ore. Nu au timp să mănânce și nici să ajungă la toaletă și asta pentru că echiparea cu costumele de protecție durează jumătate de oră și ar irosi mult timp cu asta, timp care altfel îl dedică pacienților. “E prea puțin un pat și un ventilator ca să faci terapie intensivă. Munca din acest sector este un reglaj fin al tuturor resorturilor unui organism uman. Ești pe un drum cu prăpastii de ambele părți iar tu trebuie să menții echilibrul”, spune un anestezist Italian.
Asistentul român mai spune că sute de pacienți cu COVID-19 au fost tratați în spitalul unde lucrează iar el a îngrijit 30 de cazuri extrem de grave, numai în ultima lună. O tură de lucru te epuizează îngrozitor. Pentru el, munca clipă de clipă cu acest coronavirus este un fel de joc de-a Dumnezeu.