Panseluța, Cupidonul lui Shakespeare!

Petalele în formă de inimă o recomandă ca ingredientul unei vechi poţiuni de dragoste. În vremuri apuse se credea că panseluţa are puteri magice şi că poate să vindeca o inimă frântă. Potrivit legendelor floarea nu trebuie culeasă cu rouă pe ea, pentru că asta ar cauza mortea fiinţei iubite. Până şi Shakespeare s-a lăsat fermecat de panseluţe. În piesa “Visul unei nopţi de vară”, datorită sucului de panseluţe aplicat pe ochii Reginei Titania, aceasta se îndrăgosteşte de prima fiinţa pe care o vede, potrivit tarancutaurbana.ro.

Panseluțele sunt flori delicate. Numele provine din franțuzescul „pensee”, care înseamnă gânduri, panseluța fiind astfel simbolul amintirilor. Chiar dacă pare fragilă, panseluța e chiar foarte rezistentă și este o floare pentru toate anotimpurile.

Din antichitate aceste mici plăntuțe erau cultivate pentru a obține leacuri medicale, fiind considerată un leac al naturii. A fost printre plantele preferate de Shakespeare în poveștile sale romantice. Pe continentul european a fost descoperită de un botanist care a numit-o ”panseluța sălbatică” pentru ca s-a făcut remarcată în liniștea pajiștilor.

Plantare

Semințele de panseluțe se seamănă la sfârșitul iernii, dacă vrei să ai o grădină plină de panseluțe când începe vara. Semințele se pot semăna în ghivece ghivece pe care să le ții în casă, cu opt săptămâni înainte de momentul în care vrei să le plantezi în grădină. Pământul ideal trebuie să fie umed, bogat în humus și bine drenat. Plantele trebuie expuse în lumina soarelui, la temperaturi de 15-18 grade.

Panseluţele sunt plante bienale şi aparţin genului Viola, familiei Violaceae. Panseluţele Frou Frou sunt deosebite, producând flori bătute (duble), de mărime medie. De asemenea, atractive sunt şi panseluţele negre (violet închis). Panseluțele se pot semăna, în principiu, tot timpul anului. Dacă dorim flori toamna, atunci semănarea o putem face în lunile iunie-iulie. Pentru înflorirea din primăvară, panseluţele se pot semăna în august – septembrie. Tolerează bine semi-umbra, însă nu arşiţa puternică. După semănat, seminţele se acoperă cu un strat foarte subţire de pământ. Ideal este ca, până răsăr, solul să fie menținut umed.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


+ 1 = 2

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.