Înzestrat cu numeroase vitamine, minerale și uleiuri volatile, hreanul ocupă un loc important pe masa de Paște. Diverse preparate din hrean găsim și în magazine, însă rețeta tradițională rămâne preferata românilor. Hreanul se prepară înainte cu câteva zile de marea sărbătoare pentru a fi numa bun de pus între bucatele sățioase.
Rețetele sunt simple însă necesită răbdare și rezistență la iuțeala plantei. Ingrediente se folosesc după cantitățile dorite
Hrean
zahăr
sare
apă
otet
Hreanul îl găsim aproape în orice gradină. Rădăcinile se scot din pământ, se spală bine, se curăţă de coaja groasă iar apoi se dau pe răzătoarea mică. Așa răzuit, se spală din 2-3 ape pentru a elimina apa lăptoasă și din tăria hreanului. Operațiunea se recomandă să se desfășoare în curte, la aer, datorită iuțelii hreanului. După ce a fost răzuit, hreanul se pune într-un castron iar peste el adăugăm preparatul din sare, oțet și, după gust și preferințe, zahărul. Compoziția se amestecă bine și se pune la borcan.
Nu doar rădăcina hreanului se poate folosi în bucătărie, frunzele sunt excelente pentru a înfășura sarmale.
Proprietăți
Chiar dacă nu este pe placul tuturor, datorită gustului picant, hreanul este considerat de specialiști un adevărat medicament natural. Este bogat în vitamine și are de 2 ori mai multă vitamina C decât lămâia. Vitaminele din grupul B şi minerale, printre care potasiu, calciu, fier şi fosfor, îl fac un candidat ideal pentru tratamente ale aparatului digestiv.
Beneficiile hreanului continuă cu leac în bronșite, pneumonii, astm, gripă, răceli, cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, inapetentă, stări de debilitate fizică, ajută digestia ,tuse, gripă, guturai, astm bronşic, bronşită cronică, alte afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, nevralgii intercostale. Proprietatea lui de a stimula transpiraţia îl recomandă ca remediu pentru scăderea temperaturii corpului.