De ce e bine să pui apă în whiskey. Concluzia la care au ajuns cercetătorii

whisky

Fiecare iubitor de whisky s-a întreabt măcar o dată: ce se întâmplă dacă adăugăm apă în whiskey? Îl diluăm sau îi sporim aroma?

Oamenii de știință suedezi au realizat o cercetare în acest sens și ne oferă acum răspunsul: Apa îmbunătăţeşte aroma acestei băuturi. Veţi fi surprinşi de gustul ce vi se va dezvălui.

Combinaţia este la prima vedere contraintuitivă, parte din motivul pentru care oamenii de ştiinţă au vrut să afle mai multe despre chimia moleculară din spatele a ceea ce se întâmplă în paharul nostru.

La o primă vedere, whiskey-ul pare simplu: apă şi cereale. Din perspectiva chimiştilor însă, whiskey-ul include o varietate complexă de molecule ce contribuie la gustul unic.

Unul dintre aceşti compuşi valoroşi este guaiacol, cel care dă gustul uşor „afumat”, asociat cu unele whiskey-uri. Aceasta este molecula pe care doi cercetători de la Linnaeus University Center for Biomaterials Chemistry din Suedia şi-au centrat studiul publicat în Scientific Reports, citat de Mediafax.

Cei doi au studiat mai multe tipuri de whiskey şi au descoperit că moleculele de guaiacol sunt prezente cel mai des la suprafaţa whiskey-ului diluat, motiv pentru care wiskey-ul în care adăugăm puţină apă are gust mai bun.

Aşadar, moleculele vinovate pentru gustul desăvârşit stau la vârful paharului.

„Dintr-o perspectivă moleculară, apa şi alcoolul nu se amestecă complet” spune co-autorul Ran Friedman. „În schimb, se formează grupuri de molecule de apă şi grupuri de molecule de alcool.

Când whiskey-ul este diluat, alcoolul este condus la suprafaţă şi multe dintre moleculele gustului îl urmează pentru că le place să stea într-un mediu mai puţin apos. Astfel, gustul pe care-l vom experimenta va fi unul mai puternic.

Atenţie, însă! Există o limită. Dacă-l diluăm prea mult, stricăm concentraţia compuşilor valoroşi, iar băutura va fi un slabă”, spune Friedman.

Se pare că descoperirea este valabilă şi în cazul altor băuturi spirtoase precum brandy, rom şi tequila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


2 + = 6

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.