Dulceata de gogonele. În fiecare toamnă în grădină dar şi în piaţă apar gogonelele, acele roşii verzi care nu au mai apucat să se coacă. Ignorate de multe ori şi chiar aruncate de gunoi, gogonelele se pot transforma cu un mic efort într-o dulceaţă delicioasă.
Pare incredibil ca banalele gogonele să se transforme în dulceaţă. Rezultatele vă vor uimi şi vă veţi încânta familia şi musafirii.
Ingrediente pentru dulceata de gogonele:
- 1.8 kg gogonele
- 900 gr zahăr
- 1 lămâie
- 1 păstaie de vanilie sau 2 fiole de esenţă de vanilia
- o bucăţică de ghimbir
- un beţişor de scorţişoară
Mod de preparare dulceata de gogonele:
Gogonelele se spală bine şi se taie în patru. În cazul legumelor mai mari, se scoate cotorul lemnos şi apoi se feliază în bucăţi late cam de 1,5 centimetri.
Se pun într-o cratiţă la foc mic şi se lasă la fiert cam 40 de minute, acoperite de capac. Amestecaţi des să nu se prindă de fund. Este ideal să le puneţi la fiert într-o oală cu capac dublu sau una de fontă.
Citește și: Rosii în suc propriu pentru iarnă. Sunt un adevărat deliciu
Citește și: Cum păstrezi roșiile proaspete mai mult timp. Iată un truc genial de care nu ai mai auzit! – VIDEO
După ce au trecut cele 40 de minute, luaţi capacul şi adăugaţi vanilia, zahărul, coaja de lămâie răzuită fin iar zeama scursă bine, scorţişoara şi ghimbirul răzuit fin. Mai lăsaţi la fiert încă 10 minute.
Când este fiartă dulceaţa, o puneţi în borcane pe care le capsaţi bine. Le puneţi apoi într-o oală cu cârpe pe fund şi le daţi la cuptor să se sterilizeze.
Citeşte şi: Lidia Fecioru: Ţine asta într-un borcan în bucătărie şi te vei îmbogăţi
În cazul în care alegeţi varianta mai simplă şi utilizaţi conservant sau gelifian, adăugaţi aceste ingredinte în oală, înainte de a pune dulceaţa în borcane.
PONT: Pentru un gust mai fin, puteţi opări gogonelele înainte de a le pune la foc. În funcţie de preferinţe puteţi adăuga miez de nucă sau cuişoare în dulceaţă. Va avea un gust mai special.