Cum vopsim ouăle de Paști în coji de ceapă și sfeclă

Două dintre cele mai naturale metode de vopsire a ouălor de Paște sunt cele în foi de ceapă și sfeclă. Rețetele păstrate cu sfințenie din bătrâni, reușesc și în zilele noastre să câștige adepți și să încânte atât gospodinele cât și musafirii. Gospodinele care folosesc aceste metode adună din timp cojile de ceapă și păstrează una-două bucăți de sfeclă. Pentru ambele metode, avem nevoie de ouă cât mai deschise la culoare și cât mai curate, fără pete iar “decorul” îl culegem din grădina sau de pe câmp, scrie emaramures.ro.

Cum vopsim ouăle în coji de ceapă

Alegem 15 ouă pentru care avem nevoie de cojile de la cinci cepe mari. Într-o oală, cu interiorul de culoare închisă, punem la fiert 2 -3 l de apă împreună cu cojile de ceapă și ouăle pe care, în prealabil, le-am ornat cu frunze de diferite forme și mărimi și le-am legat în ciorapi subțiri. Adăugăm două linguri de otet (ajută la fixarea culorii) si lăsăm toate ingredientele să fiarbă aproximativ 15 minute, la foc mic, ca sa nu crape ouăle. După ce s-au fiert, scoatem ouăle pe o farfurie, cu o lingură de lemn, si le lasam la răcit. După ce s-au uscat și răcit, scoatem ouăle din ciorapi, îndepărtăm frunzele după care, cu ajutorul unei bucăți de slănină, ungem fiecare ou pentru a-i da luciu.

O altă metodă de vopsit este următoarea: Cojile de la 1 kg. de ceapă roșie se lasă la înmuiat de pe o zi pe alta (aproximativ 12 ore) într-un vas acoperit. În acest amestec, la care se mai adaugă o lingură de oțet, a doua zi, se fierb ouăle timp de 10-15 minute. După ce s-au fiert, ouăle mai sunt lăsate să stea în acest amestec în funcție de cât de pronunțată dorim să le fie culoarea.

Vopsitul cu sfeclă rosie

Avem nevoie de două bucăți de sfeclă pe care le tăiem cubulețe, nu foarte mici, și le punem într-un litru de apă. Adăugăm două linguri de otet si lasam amestecul la fiert timp de 10-15 minute. Atenție: dacă sfecla este lăsată prea mult la fiert va primi o culoare maronie. Oprim focul când când apa capată o culoare rubinie, și o strecurăm. În prealabil, fierbem ouăle 5-7 minute, după care le punem în zeama de sfeclă și le lăsăm până capătă nuanța dorită, uneori poate să dureze chiar și o noapte. O altă tehnică mai rapidă de vopsire a ouălor cu sfeclă este acea de a fierbe ouăle împreună cu sfecla, însă există riscul ca acestea să se spargă sau să se crape.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


8 + = 11

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.