De ce ne imbolnavim de cancer. Nu are legătură cu stilul de viață sau cu greșelile pe care le facem! Motivul te va lăsa fără cuvinte!

De ce ne imbolnavim de cancer
Sursa foto: Pixabay.com

Cercetătorii au găsit răspunsul la întrebarea: De ce ne imbolnavim de cancer? Aproximativ două treimi dintre îmbolnăvirile de cancer sunt provocate de… GHINION sau de mutații întâmplătoare suferite la nivelul ADN-ului celular atunci când celulele se reproduc.

Asta se arată într-un recent studiu coordonat de un genetician specializat în oncologie de la Universitatea John Hopkins din Baltimore și publicat în prestigioasa revistă Science.

Citește și:  Alimentul care răspândește cancerul în tot corpul. Renunță la el cât mai rapid

Citește și: Cum e viata dupa moarte? O asistentă povestește detalii șocante

Studiul arată de ce persoane sănătoase, care duc vieți echilibrate și sănătoase și fac tot ce este posibil pentru a evita afecțiunile oncologice, ajung să se îmbolnăvească de cancer.

“Astfel de cancere se produc indiferent de cât de perfect este mediul”, a spus Dr. Bert Vogelstein, genetician specializat în oncologie.

Studiul a fost desfășurat în 69 de țări din diferite părți ale lumii de doctorul Bert Vogelstein împreună cu matematicianul Cristian Tomasetti, și este bazat pe secvențieri genetice și analize oncologice.

În concluziile studiului se arată că mutațiile întâmplătoare suferite de ADN sunt răspunzătoare de cea mai mare parte a cazurilor de îmbolnăviri oncologice.

“Deși majoritatea oamenilor au aflat despre cauzele ereditare și de mediu ale cancerelor, așa cum este fumatul, puțini sunt conștienți de greșelile aleatoare care se pot produce ori de câte ori o celulă normală se divide și își copiază informația ADN în două noi celule”, a afirmat Tomasetti, adăugând că astfel de “greșeli” sunt “o cauză principală a mutațiilor canceroase care au fost subevaluate din punct de vedere științific.

Citește și: Zece obiceiuri proaste care te lasă fără energie. Cum să scapi de ele

Cercetătorii afirmă că au dezvoltat un model matematic folosind date obținute în urma secvențierii informației ADN, de la The Cancer Genome Atlas și date despre îmbolnăviri de la Cancer Research UK și au căutat în special mutațiile care duc la creșteri celulare aberante în 32 de tipuri diferite de cancer.

Astfel, cercetătorii estimează că 66% din mutațiile produse în aceste cazuri au rezultat din erori de copiere celulară, 29% au fost cauzate de stilul de viață și de factori de mediu, iar 5% de moștenirea genetică.

Citește și: 8 lucruri pe care femeile le vor cu adevărat de la bărbați

Cercetătorii au precizat că diagnosticarea cât mai rapidă, în fazele incipiente ale bolii, poate preveni decesele de cancer, indiferent de cauza care declanșează boala.

Concluziile studiului au provocat o reacție dură din partea experților oncologi care sunt de părere că majoritatea cancerelor sunt provocate de un stil de viață nesănătos și de factori de mediu precum expunerea la poluare, stres, fumat, la care se adaugă și moștenirea genetică.

Acest studiu vine după un altul controversat publicat de oameni de știință de la aceeași universitate în 2015, tot în revista Science, care examina doar cazurile din SUA.

CITEȘTE ȘI: Leguma care „mănâncă“ zahăr. E duşmanul de temut al diabetului

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește comunitatea Landia pe Facebook. Like!

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
15 + 27 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.