Fie că îl folosim simplu, copt la cuptor, în delicioasa plăcintă, ca și suc sau în alte rețete, dovleacul are proprietăți miraculoase pentru sănătate.
Indiferent de tipul de dovleac, puteți folosi de la el atât miezul cât şi seminţele pentru a trata o mulțime de probleme de sănătate.
Iată 10 motive pentru care trebuie să mânânci delicatesa toamnei:
1.Ţine tensiunea sub control şi previne bolile de inimă
Dovleacul are un conţinut foarte mare de betacaroten, o substanţă care are grijă de sănătatea sistemului nervos şi de cea a pielii.
Cel de-al doilea „ingredient” important pe care îl conţine dovleacul este potasiul. Acest mineral vă energizează şi ţine tensiunea sub control. În plus, conţinutul bogat în fibre asigură buna funcţionare a digestiei şi previne apariţia bolilor cardiovasculare, a asteniei, cât şi a cancerului.
2. Remediu în afecţiuni ale vezicii urinare
Seminţele de dovleac sunt un remediu excelent în afecţiuni ale vezicii urinare şi ale prostatei, prin conţinutul ridicat de zinc.
Citește și: Rețeta pentru cel mai bun dovleac la cuptor. Secretul celei mai bune delicatese de toamnă
3. Vă scapă de insomnie
Dacă vi se întâmplă des să nu puteţi dormi noaptea, un pahar cu suc de dovleac e cel mai bun remediu.
Toate soiurile de dovleac au efecte uşor sedative asupra sistemului nervos şi sunt recomandate în dieta astenicilor. Prin consumul a 50 g de seminţe prăjite pe zi se asigură doza zilnică necesară de magneziu.
4. Ajută la slăbit
100 g de dovleac conţin doar 30 de calorii, deci este un aliment bun în cura de slăbire, cu condiţia să îl pregătiţi dietetic.
6. Protejează inima şi creierul
Datorită cantităţii însemnate însemnate de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate modestă de sodiu (2 mg) şi puţine calorii (13 la 100 g), dovleacul contribuie la protecţia împotriva bolilor de inimă, cancerului şi împotriva disfuncţiilor mentale.
7. Excelent detoxificant
Miezul dovleacului conţine o cantitate mare de vitamine A, C şi E, eficiente în cura de detoxificare a organismului.
Pentru eliminarea toxinelor, terapia trebuie urmată timp de 10-12 zile. În această perioadă se bea câte un pahar cu 100 ml de suc de dovleac în combinaţie cu ceai de afin.
8. Poate să reducă riscul de cancer
Potrivit Insitutului Naţional al Cancerului, la fel ca şi camarazii săi portocalii – morcovul şi cartoful dulce –, dovleacul conţine beta-caroteni antioxidanţi, benefici în prevenirea cancerului.
Conform medicilor, alimentele care conţin beta-caroteni par să ajute organsimul în lupta cu cancerul mult mai mult decât un supliment alimentar. De asemenea, seminţele de dovleac au fost şi ele legate de rezultate benefice în lupta cu anumite tipuri de cancer.
9. Reglează glicemia
Beta-carotenul are efecte antiinflamatoare şi antioxidante, diminuând posibilitatea apariţiei diabetului şi reglând valoarea glicemiei în sânge. Consumul de carotenoizi scade riscul apariţiei hiperglicemiei, dar şi al cancerului pulmonar.
10. Alungă astenia de toamnă
Toate soiurile de dovleac au efecte uşor sedative asupra sistemului nervos şi sunt recomandate în dieta astenicilor. Consumând 50 de grame seminţe prăjite pe zi, ne asigurăm 300 miligrame de magneziu, doza zilnică recomandată de terapeuţi.
Surse: Doctorul zilei, Csid.ro, DC News