Halitoza, așa cum este cunoscută în mod obișnuit respiratia urat mirositoare, este o afecțiune frecventă a cavități orale. Pentru că este o problemă delicată, cei din jur s-ar putea să se ferească să îți atragă atenția, iar tu s-ar putea să nici nu îți dai seama că o ai!
Halitoza este extrem de supărătoare și poate afecta chiar și viața socială a persoanelor afectate, așa că este important să știm cum să ne ținem deoaparte de ea.
Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mânânci 2 ouă pe zi. Rezultatele te vor surprinde
Respiratia urat mirositoare poate fi o problemă trecătoare sau cronică, iar potrivit specialiștilor, una din patru persoane din întreaga lume se confruntă cel puțin o dată în viață cu această problemă.
Indiferent de cauze, avem pentru tine câteva sfaturi care te vor feri de momentele stânjenitoare date de respiratia urat mirositoare:
- Spală-te pe dinți și limbă de două ori pe zi
- Folosește ață dentară
- Plombează-ți cariile și fă-ți detartraj ori de câte ori este nevoie
- Fă gargară
- Folosește apă de gură cu fluor
- Bea cel puțin doi litri de apă pe zi
- Verifică și tratează problemele pe care le ai la stomac
- Folosește gumă de mestecat fără zahăr
- Verifică-ți sinusurile
- Verifică-ți amigdalele – s-ar putea să ai pietre amigdaliene
- Mănâncă iaurt
- Evită să mănânci ceapă, usturoi sau pește
- Renunță la fumat
- Fă o vizită la stomatolog
Citește și: Pericolul din farfurie. Alimentul banal care ar putea să te omoare
Cauzele respiratiei urat mirositoate sunt variate şi nu sunt neapărat la nivelul cavități bucale, ci pot avea la bază şi alte probleme de sănătate. De aceea, dacă vă confruntați cu halitoza nu ezitați să cereți ajutorul medicului de familie. În funcție de simptomele pe care le aveți vă va prescrie tratament sau, după caz, vă va îndruma spre specialiștii care vă vor ajuta să scăpați de această problemă stânjenitoare.