Consumul de ouă a dobândit în ultimii ani o reputație nedreaptă pentru că gălbenușurile ar fi bogate în colesterol. S-a ajuns să se limiteze consumul la 2-5 ouă pe săptămână. Însă ultimele studii realizate de cercetători arată că dacă consumi 2 ouă pe zi în corpul tău se vor produce minuni. În plus, nu există studii care să limiteze consumul de ouă doar la 2-5 pe săptămână.
Totuși, nutriționiștii recomandă să nu mănânci mai mult de două ouă pe zi. Acestea sunt foarte sănătoase, dar consumate în exces pot avea consecințe extrem de dăunătoare.
Oul reprezintă o sursă importantă de proteine, lipide, vitamine liposolubile A, D şi E cu efect antioxidant, minerale (fosfor, calciu, fier) şi oligoelemente. Toate acestea cu un conţinut caloric scăzut, de doar 80 de calorii la un ou de mărime medie. Aceste calorii pot fi „furate”, de exemplu, din numai 40 de grame de carne, 20 grame de brânză ori 150 ml de lapte.
Colina protejează creierul
Colina care se regăsește în ouă este un nutrient esențial care joacă un rol-cheie pentru memorie, pentru învățare și pentru capacitatea noastră de a gândi. Colina se găsește într-o serie de produse alimentare, iar organismul este capabil să sintetizeze cantități mici din acest compus în ficat. Surse de alimentare bogate in colina sunt ouăle, produsele lactate, carnea de vită, peștele cod și pui. Dacă mâncați 2 ouă pe zi, corpul primește suficient de acest nutrient. Deficiența colinei duce la scăderea memoriei.
Citește și: Ce se întâmplă în organismul tău dacă nu bei cafea o lună
Citește și: 7 alimente interzise pe care nu ar trebui să le refuzăm
Luteina ajută la îmbunătățirea vederii
Noi cercetări au arătat că ouăle sunt bogate în luteină. Această substanță este responsabilă pentru o vedere clară și ascuțită. În absența luteinei, țesuturile ocular pot fi afectate, iar vederea se deteriorează ireversibil.
Vitamina D ajută la absorbția calciului
Dacă oferi unei personae să aleagă între o lingură de ulei de pește și un ou, majoritatea vor prefer oul. Cu atât mai mult cu cât conținutul de vitamina D este același în ambele cazuri. Mai mult, oamenii de știință au descoperit o modalitate de a crește cantitatea de vitamina D în ouă prin suplimentele administrate găinilor. Vitamina D ajută calciul să se absoarbă mai bine și să întărească oasele și dinții.
Complexul de vitamina B protejează pielea, părul și ficatul
Biotina, vitamina B12 și proteinele nutritive digerabile contribuie la întărirea părului și a pielii. Fosfolipidele conținute de ouă ajută la eliminarea toxinelor din ficat.
Citește și: De ce ne imbolnavim de cancer. Un studiu incredibil dă peste cap tot ceea ce se știa până acum
Citește și: Cum e corect? Trei mese principale pe zi sau mai multe mai mici? Răspunsul specialiștilor
Riscul bolilor cardiovasculare scade
În ciuda avertismentelor anterioare, noi cercetări au arătat că colesterolul din ouă este echilibrat cu fosfatide, deci nu dăunează sănătății. De asemenea, consumul unui ou pe zi inhibă producția de colesterol proprie a organismului. În plus, ouăle conțin acizi Omega-3 care reduc nivelurile trigliceridelor, reducând astfel riscul bolilor cardiovasculare.
Începeți să pierdeți în greutate
Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că dacă combinați o dietă cu conținut scăzut de calorii cu consumul de ouă, veți pierde în greutate de două ori mai repede. Un mic dejun cu ouă menține senzația de sațietate și vă permite să reduceți cantitatea de alimente consumate într-o zi.
Procesul de îmbătrânire încetinește
Oamenii de știință olandezi au stabilit că 87% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 40 de ani care au consumat 1-2 ouă pe zi, petele de vârstă au dispărut și pielea s-a tonifiat. La bărbați, ridurile din jurul ochilor se diminuau.
Citește și: Un truc util în bucătărie: Ce trebuie să pui în apa în care fierbi ouă pentru a nu se sparge coaja