Orașul din România care are străzile pavate cu aur. „Oriunde ai păşi, sigur găseşti aur”

drum pavat cu aur
Foto: SalivateMetal Youtube.com

Ați mai auzit vreodată de străzi pavate cu aur? Pare un scenariu desprins din basmele cu castele, prinți și prințese, însă trebuie să știți că un asemenea loc chiar există în realitate. Mai mult decât atât, el se află chiar în România!

România – un loc de poveste. Și la propriu, și la figurat – ar spune unii! Și pe bună dreptate! Asta deoarece în țara noastră există o localitate în care există străzi pavate au aur. Este vorba despre orașul Baia Sprie, județul Maramureș.

Citește și: Cel mai nou pământ românesc, pe care nimeni nu are voie să calce

Povestea minieră a acestui oraș datează de pe vremea dacilor, când în jurul localității au fost săpate galerii miniere.Încă din acele vremuri aici s-a extras aur, însă perioada de vârf în extracția prețiosului metal a avut loc în 1700. Atunci, spun documentele vremii, existau 75 de exploatări aurifere. Însă bogățiile din adâncurile Dealului Minei au asigurat prosperitatea localnicilor preț de câteva secole.

Citește și: Noul Saint Tropez al Europei se află în România. Are una dintre cele mai frumoase plaje din lume și e plină de străini 

„Oraşul Baia Sprie putem să spunem că are mai multe drumuri pavate cu aur. Poate că nu este singurul din ţară.  Ne-am întreabat de multe ori cum putem să fim atât de săraci financiar când noi nu putem asfalta aceste drumuri pentru că am acoperi aurul din ele”, a declarat primarul oraşului, protrivit Vocea.biz.

El a adugat că „da, chiar există pe orice drum de pe Dealul Minei, oriunde ai păşi, iei o piatră şi o duci la analize, sigur găseşti o mică cantitate de aur!”.

Citește și: Top 7 locuri cu apa termala unde te poți răsfăța în această vară 

Iar edilul chiar se gândește să profite de acest lucru și să atragă tot mai mulți turiști. Cum? Vrea să facă un drum al aurului.. El a mai declarat că s-a gândit că toată zona Băii Mari, al Bazinului Minier al Maramureşului ar putea avea un drum al aurului iar oraşul Baia Sprie ar putea fi mijlocul acestuia. Acest drum ar putea începe la Nistru şi s-ar putea termina la Băiuţ.

Pentru că pe toate aceste cărări strămoşii noştri au cărat sute de tone de aur, cu spatele, cu caii sau cu alt tip de utilaje.

Ultima mină din Baia Sprie s-a închis în anul 2006, când s-a si terminat extragerea aurului.

Citește și: Speli puiul crud înainte să îl găteşti? De ce să nu mai faci asta niciodată! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


3 + 4 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.