Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pepene roșu cu sâmburi

pepene rosu cu samburi
Sursa foto: Pixabay.com

Cei mai mulți dintre noi mănâncă pepenele roșu fără sâmburi, însă specialiștii spun că semințele sunt foarte bune și au o mulțime de nutrienți. Semințele pot fi mâncate și crude, odată cu pulpa pepenelui, dar și uscate și coapte, presărate în salate.

Beneficiile consumului de pepene roșu

Cel mai consumat fruct de vară, pepenele roșu este hrănitor, răcoritor, energizant și slab caloric. Fiecare 100 de grame din acest fruct al îngerilor conţine 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacină, tiamină, vitamina B6, B12, acid pantotenic şi numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc.

Studiile realizate de oamenii de știință arată că persoanele care consumă în mod frecvent pepene verde sunt mai protejate împotriva cancerului. Pepenele conține licopen, un antioxidant eficient în prevenirea cancerului, în special în cancerul de prostată, cancerul uterin și cancerul esofagian.

De asemenea, prin conținutul de citrulina, un aminoacid care dilată vasele sangvine, acționează asemănător medicamentelor prescrise pentru tratarea disfuncțiilor erectile, scrie doctorulzilei.ro.

Citește și: De ce recomandă nutriționiștii să mâncăm slanina. Beneficiile surprinzătoare

Citește și: Buruiana-minune pe care noi o aruncăm e folosită de străini în salate și medicamente. Iată 5 proprietăți miraculoase

De ce e bine să mănânci semințe de pepene

Potrivit specialiștilor, semințele pepenelui roșu conține 515 mg magneziu / 100 g, dar și 10,2 mg zinc / 100 g și 1,6 mg mangan / 100 g, nutrienți necesari organismului.
Semințele de culoare neagră, maro sau albă ale pepenelui roșu sunt bogate în vitamina E, triptofan, acid glutamic, lizina tiamina, riboflavina, vitamina B6 și acid pantotenic.

Cea mai răspândită vitamină din grupul B, care se află în semințele de pepene verde este niacina, esențială pentru menținerea sănătății sistemului nervos, sistemului digestiv și pentru menținerea elasticității pielii. Se știe că fără vitaminele din grupul B nutrienții din alimente nu pot fi transformați în energie.

De asemenea, consumând semințe de pepene verde mărim cantitatea de proteine vegetale din dietă, care ajută la menținerea masei musculare, pe lângă faptul că aduce grăsimi sănătoase care au capacitatea de a regla valorile colesterolului din sânge, așa cum afirma Cristina Lafuente Gómez, dietetician și nutriționist.

Citește și: Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei ţuică de prune? Vei fi uimit!

Citește și: 7 alimente interzise pe care nu ar trebui să le refuzăm

Totodată, proteinele din semințele de pepene conțin aminoacizi esențiali, printre care cei mai importanți sunt arginina, care are capacitatea de a regla tensiunea arterială și de a ameliora suferințele arterelor mici.

Important de știut este că în 150 de grame de semințe uscate sunt 30,6 grame de proteine ceea ce reprezintă 61% din valoarea zilnică recomandată.

Dar, semințele de pepene roșu sunt recomandate și pentru cantitatea de grăsimi sănătoase pe care le conțin. În 150 de grame de semințe uscate, sunt 51 de grame de grăsimi monosaturate, grăsimi polinesaturate, și omega 3 și omega 6.

Citește și: Grasimi bune care te ajută în lupta cu bolile. De ce nu ar mai trebui să fugi de ele

Totuși, pentru că semințele de pepene se digeră greu, nutriționiștii recomandă să se consume doar un pumn de semințe pe săptămână.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


5 + 1 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.