Soluții ieftine pentru încălzirea casei, o dorinţă pe care au au toţi proprietarii. Apropierea anotimpului rece îi determină pe aceştia să caute soluţii fiabile şi convenabile ca preţ.
Este firesc să încerce să găsească soluţii pentru a ţine sub control cheltuielile. Nu înseamnă că trebuie să stea în frig, trebuie doar să apeleze la câteva soluţii inteligente.
Eficientizarea energetică prin izolarea locuinţei
Olocuinţă eficientă din punct de vedere energetic înseamnă şi facturi considerabil mai mici la încălzire. Dacă nu aţi făcut-o încă, puteţi lua în considerare izolarea casei. Această soluţie va spori randamentul sistemului de încălzire şi veţi resimţi acest lucru în facturile care se vor diminua cu procente bune. Pe piaţă sunt disponibile numeroase soluţii de izolare termică şi veţi găsi o metodă care să vi se potrivească și când vine vorba de costuri.
Izolarea pereților se poate face atât la exterior, cât și la interior, putându-se folosi mai ales polistirenul expandat sau extrudat, vata minerală de sticlă sau bazaltică. De cele mai multe ori, specialiștii vă vor recomanda vata minerală, însă și polistirenul este un material bun de luat în calcul în cazul în care aveți un buget redus pentru această investiție.
Citeşte şi: Fă economie cu ajutorul congelatorului. Trucuri despre mâncare pe care trebuie…
Verificaţi cu mare atenţie dacă aveţi scăpări de căldură la uşi sau la geamuri. În cazul în care acestea nu se închid corect, aerul rece va pătrunde nestingherit în casă. Dacă nu aţi apucat să înlocuiţi geamurile sau uşile puteţi „improviza” bariere textile pe care să le aşezaţi pe pervaz sau prag.
Un truc folosit de generații intregi este acumularea căldurii oferite de soare in timpul zilei. Trageți perdelele în fiecare dimineață însorită, pentru a permite căldurii să patrunda în interiorul casei, iar după apus, trageți la loc draperiile pentru a avea cât mai puține pierderi de căldură pe timpul nopților geroase, notează agrointel.ro.
Cu ce încălzim casa
Pentru a avea confort termic în case în perioada de iarnă, specialiştii recomandă ca sistemul să funcţioneze constant. Ca soluţie, prima recomandare este centrala pe gaze dar acest lucru nu este posibil peste tot. Se pot instala cu succes şi centralele pe lemne, peleţi, pompe de căldură sau caloriferele electrice.
Costuri şi beneficii
Indiferent ce sistem de încălzire alegeţi, trebuie să aveţi în vedere pe lângă investiţia iniţială şi facturile lunare. Astfel, în cazul în care apelaţi la o centrală pe gaze, facturile vor fi destul de piperate în fiecare lună. la o centrală cu lemne veţi investi destul de mult pentru a o instala şi apoi va trebui să vă asiguraţi în fiecare toamnă că aveţi cantitatea suficientă de lemne pentru câteva luni de frig.
Citeşte şi: Cum arată casa de vis pentru fiecare zodie. Cum alegi locuința ideală – FOTO
Centralele cu peleţi sunt destul de convenabile ca preţ iar peleţii se pot achiziţiona de oriunde.
Cele mai eficiente sunt pompele de căldură dar, şi aici trebuie luat în calcul costul iniţial. Se adaugă şi faptul că acestea nu sunt pretabile peste tot.
Caloriferele electrice pot fi o soluţie de moment pentru că facturile pur şi simplu „vor exploda”.
Citeşte şi: De ce nu e bine să plantezi un brad lângă casă. Secretul din spatele…
O modalitate tot mai folosită şi care reduce cheltuielile cu 50% o reprezintă încălzirea prin panourile radiante. În funcţie de izolaţia clădirii cheltuielile scad până la jumătate şi reprezintă o alternativă inovatoare pentru încălzirea convenţională, iar montajul panourilor nu necesită aprobări sau autorizaţii. Se instalează rapid şi fără mizerie în casă.
Panourile radiante funcţionează fără zgomot şi nu consumă oxigenul din încăpere. De asemenea, nu produse gaze toxice, notează sursa citată.
Panourile solare subvenționate de stat
O variantă de luat în calcul este utilizarea energiei regenerabile, a energiei solare ce poate încălzi casa cu cele mai mici costuri posibile. Este o soluție ce implică niște costuri inițiale mai mari, dar care se vor amortiza în timp. Dacă vă surâde idea încălzirii casei cu ajutorul panourilor solare, puteți primi și un ajutor de la stat. Este vorba despre programul „Casa Verde“, cel prin care românii pot beneficia de 6.000 de lei de la stat pentru achiziția unor panouri solare, de 8.000 de lei pentru o pompă de căldură sau de 40.000 de lei pentru izolarea casei cu materiale ecologice.