Primul ajutor atunci când te înțeapă o albină este esențial pentru a ameliora simptomele înțepăturii, respectiv durere, roșeață, umflătură. Acestea sunt de fapt o reacție alergică la toxinele ce intră în organism prin înțepătură.
Citeşte şi: Metodele simple prin care ții transpirația la distanță. 3 pași
Dacă tratamentul este administrat corect și la timp, multe dintre complicații pot fi contracarate, iar evoluția alergiei, care în unele cazuri poate fi extrem de severă, este oprită la timp.
Primul ajutor
În cazul in care pacientul este la primul contact cu veninul si nu prezinta simptome de alarma ale reactiilor alergice, tratamentul de specialitate va include toaleta zonei, cu dezinfectare locala si aplicarea de unguent antibiotic, precum si inlaturarea eventualelor ace ramase in piele. Pentru ameliorarea pruritului se poate administra un antihistaminic oral de tipul difenhidraminei. Tratamentul analgetic va contine ibuprofen, acetaminofen sau chiar ambele, in functie de intensitatea durerilor. Pacientul poate fi vaccinat preventiv antitetanos, notează sfatulmedicului.ro.
Ce este şocul anafilactic?
În cazuri rare se poate ajunge la alergii extreme precum şocul anafilactic. Socul anafilactic este o reactie severa a organismului la un numar mare de alergeni, care afecteaza mai multe organe si pune viata in pericol, si care apara la persoanele cu hipersensibilitate la intepaturile de insecte. Simptomele sunt mancarimi, arsuri, dificultati de respiratie, voma, diaree, crampe, letargie, cresterea pulsului, pielea devina palida, rece si transpirata.
Citeşte şi: Otrava pe care o bei în fiecare zi. Crezi că nu îți face niciun…
Simptomele evolueaza rapid si grav, in aproximativ o ora de la intepatura sau chiar mai devreme, ducand spre soc anafilactic, de aceea este important, chiar vital sa chemati ambulanta sau sa mergeti la urgente, potrivit perfecte.ro.
Cum poţi evita înţepăturile de albine sau viespi
Albinele si viespile au un comportament imprevizibil pe timpul verii, mai ales in zilele foarte calduroase, cand devin mai agresive.
E important sa nu stai cu copilul aproape de cuibul lor sau de zonele care le atrag: cosurile de gunoi, rulotele cu inghetata sau vata de zahar.
Nu scormoniti niciodata intr-un cuib de albine sau viespi – daca le provocati, sunt deosebit de periculoase.
Nu folositi parfum in exces, care ar putea atrage insectele si purtati haine cu maneci lungi, mai arată sursa citată.