De ce nu e bine să plantezi un brad lângă casă. Secretul din spatele acestei superstiţii

brad_in_curte_superstitii

În ciuda faptului că bradul reprezintă un simbol al sărbătorilor de iarnă, al bucuriei, în popor se spune că nu e bine să-l plantezi lângă casă. Superstiţia spune că bradul plantat în curte ar aduce moarte şi ghinion pentru familie şi casă.

În Moldova se spune că dacă plantezi un brad în curte, moare cineva din familie, iar în Muntenia există superstiţia că bradul plantat în grădina casei aduce ghinion în familie.

Citește și: Cum să ai cei mai frumoși tuia de pe strada ta! Care este secretul unei curți ca-n reviste – FOTO

brad
Foto: Pixabay.com

Bătrânii spun că nu e bine ca o familie să planteze un brad în curtea casei, pentru că se va destrăma.

Superstiţioşii susţin că şi bradul care a fost tăiat de pe locul unei case şi ulterior se construieşte locuinţa din lemnul lui aduce nenoroc. „Casa nu va ţine”, spun aceştia.

Bradul are şi funcţie medicinală, dar şi magică

Răşina lui lecuieşte diferite boli, sub formă de alifie în care babele puneau ceară, seu, coada şoricelului, scrum de copită de cal, pînză de păianjen, toate plămădite în rachiu. Cu alifia aceasta se ungeau bubele. Rămurelele tinere erau puse în băi contra reumatismului. Ceaiul din conuri verzi era dat contra durerilor de stomac.

Citește și: Cum să scapi rapid și ușor de furnici. 5 trucuri simple care dau rezultate garantat

Superstiţia spune să nu răsădeşti brad, căci vei muri cînd rădăcina lui va fi cât capul tău. Se mai zice în folclor că anul va fi bogat în toate atunci cînd bradul face cucuruzi mulţi, cu polen galben, notează monitorulexpres.ro.

Citește și: Cum sa ai trandafiri infloriti toata vara în gradina. 5 trucuri pentru flori superbe

Cu toate acestea, brazii sunt foarte prezenți în amenajările peisajistice contemporane și sunt preferați de mulți români pentru amenajarea grădinilor.

Bradul este ales pentru că este veșnic verde și oferă un strop de culoare în fiecare anotimp, iar pe de altă parte, coroana bogată poate fi un bun paravan care să vă asigure intimitate, mai ales dacă plantați mai mulți.

Culoarea sa verde permanentă aduce un contrast plăcut și plin de optimism în zilele mohorâte de iarnă.

Dacă plantați un brad, țineti cont de faptul ca radacinile brazilor se dezvolta mult pe lateral, la suprafata pamantului, si nu in adancime. Din acest motiv, cand sapati groapa, asigurati-va ca are un diametru cel putin egala cu circumferinta crengilor bradului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


2 + 6 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.