Schimbarea la Față, ziua în care rugăciunile se împlinesc și nu mai crește iarba. Tradiții și superstiții

Schimbarea la Față

Creştinii prăznuiesc în 6 august Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos, sărbătoare ce aminteşte de minunea petrecută pe muntele Tabor și marcând ziua de tranziție dintre vară și toamnă. În popor, această sărbătoare reprezintă începutul toamnei, fiind cunoscută și sub numele de Obrejenia.

Semnificația sărbătorii: Minunea de pe muntele Tabor

Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos amintește de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos își descoperă dumnezeirea Sa prin natura umană pe care a asumat-o, scrie crestinortodox.ro.

Evanghelistul Matei spune „Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 2), in vreme ce evanghelistul Marcu spune ca vesmintele Lui s-au facut albe ca zapada (Marcu 9,3). Faptul ca Evanghelistul Matei spune despre chipul lui Hristos ca era „ca soarele”, iar Luca, vorbind despre vesmintele Sale, mentioneaza ca „erau ca zapada”, ne descopera ca firea omeneasca nu a fost absorbita de cea dumnezeiasca in Hristos, caci „zapada” nu a fost topita de „soarele” din El.

Schimbarea la Faţă, scurt istoric

Sarbatoarea Shimbarii la Fata a Domnului dateaza de la inceputul sec. al IV-lea, cand Sfanta Imparateasa Elena zideste o biserica pe Muntele Tabor. Aceasta sarbatoare incepe sa fie mentionata in documente din prima jumatate a secolului al V lea. In Apus, sarbatoarea Schimbarii la Fata s-a generalizat mai tarziu, prin hotararea luata de papa Calist III ca multumire pentru biruinta crestinilor asupra turcilor la Belgrad, in anul 1456.

Exista obiceiul ca in aceasta zi sa se faca pomenire generala a celor trecuti la cele vesnice (Biserica Rusa). In unele zone, de sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului se aduc la biserica struguri, care se impart credinciosilor.

Citește și: Rugăciunea făcătoare de minuni! Puterea Maicii Domnului este nemărginită

Schimbarea la Faţă, tradiții și superstiții

Schimbarea la Faţă a Domnului poartă şi numele popular de „Obrejenie” sau „Pobrejenie”, cu semnificaţia de „probozire”, adică ocărârea oamenilor neascultători pe parcursul anului următor, notează Unica.ro.

Sărbatoarea a prilejuit de-a lungul timpului apariţia a numeroase superstiţii, tradiţii, obiceiuri asociate în spaţiul popular românesc, mai ales cu transformările naturii şi oamenilor aduse de sosirea toamnei.

În această zi se face dezlegare la pește, pentru ca toți creștinii să se poată bucura de praznicul care are loc în timpul postului Sfintei Maria.

În mediul rural, gospodinele respectă datinile de Schimbarea la Față și duc primele roade ale viilor la biserică pentru a fi sfințite și binecuvântate, pe care mai apoi le oferă de pomană în amintirea celor morți. Pe lângă dezlegarea la pește, în această zi se face și dezlegarea la vin și untdelemn.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pe care o mamă o poate spune pentru copilul său! Citește-o în fiecare zi 

Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească. Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba.

Printre tradițiile de Schimbarea la Față este și cea care spune că oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, vor muri până la sfârşitul anului.

Se crede că Schimbarea la Faţă este una dintre acele zile sfinte în care se deschid Cerurile și, potrivit credinței populare, cei aleşi de Dumnezeu, pot vedea Porţile Raiului.

Citește și: Înţelesurile ascunse ale rugăciunii „Tatăl Nostru”. De ce spunem „Amin” 

Începutul toamnei

Se spune că începând cu 6 august, frunzele încep să se îngălbenească, apele să se răcească, păsările călătoare pornesc spre ţările calde, iar gândacii şi târâtoarele îşi caută adăpost în pământ, pregătindu-se pentru iarnă.

Oamenii care se roagă în această zi, pentru a se elibera de o patimă (alcool, tutun etc) se vor vindeca, spune tradiţia.

Și, în sfârșit, gospodinele trebuie să întâmpine sărbătoarea cu evlavie, să nu spele în ziua praznicului. Curăţenia generală trebuie să se termine în ajunul sărbătorii.

Citește și: Postul Adormirii Maicii Domnului. Ce nu ai voie să faci până pe 15 august. E păcat mare 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


+ 8 = 10

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.