Punctele negre pot fi un adevărat „blestem” mai ales pentru adolescenţi. În ciuda faptului că nu dor, acestea pot influenţa negativ confortul psihic al celui afectat.
Apar mai ales pe nas şi pe frunte şi sunt dificil de scos, având un aspect estetic negativ. Cu toate acestea, există mai multe remedii naturale, ieftine şi la îndemâna oricui poentru a scăpa de ele şi pentru a avea un ten impecabil.
De ce apar punctele negre
Punctele negre apar de regulă din cauza dilatării porilor, care crează mediul potrivit pentru acumularea secreţiei abundente de sebum. Specialiştii în dermatologie explică faptul că terminaţiile glandelor sebacee ajung până la suprafaţa pielii, timp în care sebumul produs se oxidează în contact cu aerul şi rezultă o culoare închisă.
Zone predispuse la apariţia punctelor negre
Faţa ta poate să fie o adevărată hartă şi, în funcţie de zona afectată de punctele negre se poate identifica uşor cauza apariţiei acestora. Cea mai afectată rămâne însă aşa-numita „zona T” a feţei: frunte, nas, bărbie. Este zona unde se produce mai mult sebum, astfel că pericolul ca porii să se înfunde este mai mare.
Citeşte şi: Metodele simple prin care ții transpirația la distanță. 3 pași
Care este explicaţia? De obicei, pielea de pe frunte, nas şi bărbie este mai grasă şi produce mult sebum.
Cum scăpăm de punctele negre
Specialiştii recomandă ca îndepărtarea punctelor negre să se facă în cabinete specializate cu ajutorul obiectelor sterile. Există însă câteva metode eficiente care se pot aplica cu succes şi acasă.
Baia cu aburi
Cea mai eficientă şi ieftină metodă este baia cu aburi. În cabinetele cosmetice aceasta se face cu ajutorul unor aparate speciale dar, se poate face şi acasă.
Citeşte şi: Dieta indiana. Cum să slăbești opt kilograme în numai o săptămână
Aveţi nevoie de un vas cu apă fierbinte şi câteva pliculeţe de ceai de muşeţel. Acoperiţi vasul cu un prosop şi vă băgaţi capul sub el. Staţi până când se răceşte apa şi apoi, cu ajutorul unui tifon steril, scoateţi punctele negre.
La final spălaţi faţa cu apă rece şi daţi cu o loţiune astringentă ca să se închidă porii.
Gomaj periodic
Cel mai eficient tratament este de fapt prevenţia. Pentru a preveni apariţia punctelor negre, specialiştii recomandă periodic un gomaj blând al feţei. Acesta se poate realiza din ingredinete naturale şi se aplică săptămânal.
O reţetă eficientă de gomaj se face din ulei de cocos sau măsline amestecat cu zaţ de cafea. Rezultatele sunt remarcabile.
Tratament cu ulei de arbore de ceai
Un studiu a descoperit ca uleiul din arbore de ceai este la fel de eficient ca si benzoil peroxidul, dar fara efectele secundare ale acestuia, de inrosire si descuamare a pielii.
Citeşte şi: Acesta este cel mai complet și mai echilibrat aliment recomandat de nutriționiști! Este dietetic și ieftin
Iti poti face o lotiune pentru fata amestecand 5 picaturi de ulei esential din arbore de ceai cu 2 lingurite de miere cruda. Intinde pe toata fata, lasa sa actioneze 1 minut si clateste, notează viataverdeviu.ro.