Există credinţa că merele cu viermi ar fi mai sănătoase pentru om deoarece nu sunt tratate cu chimicale. Este fals, spun specialiştii. Merele pot fi tratate dar soluţiile aplicate fie nu au fost la timp, fie nu au fost alese corect.
Citeşte şi: Planta cea mai rezistentă. Înflorește fabulos acolo unde nici buruienile nu cresc
Viermele mărului, cu denumirea latină Carpocapsa pomonella, este un dăunător a cărui larvă atacă fructele în special la măr, dar cu o frecvenţă de 5 – 10% o găsim şi în fructele de păr, gutui, nuc, vişin, cais, porumbar şi piersic.
Lungimea larvei complet dezvoltate este de 16-20 mm. Larva este albă, cu capul şi plăcile toracice brune.
Adultul este un fluture cu deschiderea aripilor de 15-18 mm la mascul şi 17-22 mm la femelă. Au corpul păros şi de culoare brună-cenuşie. Aripile anterioare sunt cenuşii, cu striuri transversale mai închise şi, spre vârf, cu o pată brună în formă de semilună.
Aripile posterioare sunt brune-cenuşii, cu franjuri. Ouăle sunt de 0,4 – 0,5 mm, albe, discoidale. Insecta iernează, ca larvă, într-un cocon mătăsos, ascuns în crăpăturile scoarţei pomilor sau țn alte adăposturi.
În luna lui aprilie se transformă în crisalidă, stadiu care durează 15 – 30 de zile, potrivit zdbc.ro.
Remedii eficiente pentru o recoltă sănătoasă
Viermii pot compromite recolta de fructe dintr-o livadă în propăorţie de aproape 80% şi pot afecta copacii. Pentru a-i trata eficient, specialiştii recomandă în primul rând prevenţia. astfel, pomicultorii recomandă igienizarea livezilor de două ori pe an şi văruirea copacilor, mai ales în perioada de primăvară pentru a stopa migraţia larvelor.
Citeşte şi: Adevărul despre cum cresc fructele și legumele fără pământ! 10 imagini uluitoare
Solul din livadă va fi discuit după ce în prealabil au fost curăţate şi arse toate frunzele şi crengile afectate de larve.
Potrivit site-urilor de specialitate, se pot aplica:
- tratamente biotice pe bază de Bacillus Thuringiensis (Thuringin)
- scheme de combatere cu viespi oofage
- capcane cu feromoni sintetici pentru capturarea masculilor
- capcane luminoase pentru forma adultă (fluture) care zboară pe timp de noapte
- De asemenea, se pot aplica stropiri cu diferite substanţe recomandate în funcţie de specialiştii fitosanitari. Acestea se aleg în funcţie de gradul de afectare dar şi de perioada în care sunt aplicate