Cea mai cunoscuta atractie turistica din Maramures are in spate o frumoasa poveste de dragoste. Un neamt indragostit de aceste locuri, dar si de frumusetea unei romance care i-a devenit sotie, a decis sa investeasca in refacerea liniei si transformarea ei intr-un magnet pentru turisti. Mocanita de pe Valea Vaserului transporta zilnic zeci de turisti romana si straini pe traseul de peste 20 de kilometri.
Citește și: Orașul din România care are străzile pavate cu aur. „Oriunde ai păşi, sigur găseşti aur”
Suieratul mocanitei din Viseu de Sus se aude neintrerupt de peste opt decenii. A fost construita dupa Primul Razboi Mondial, pentru transportul lemnelor. De peste zece ani, insa, ii plimba pe turisti pe unul dintre cele mai frumoase trasee din tara noastra-Valea Vaserului. Trenul cu aburi este administrat de sapte ani de un neamt casatorit cu o romanca din zona, potrivit digi24.ro.
„Eu sunt din Bavaria, am crescut in apropierea unei cai ferate si am avut contact cu acest mediu. Visul meu a fost dintotodeauna sa am de-a face cu o locomotiva cu aburi”, spune Andreas Karlstetter, administratorul CFF Viseu de Sus.
Venit in Maramures cu afaceri, Andreas nu s-a indragostit doar de locurile de aici, ci si de oamenii pe care i-a intalnit. In 2007, o tanara i-a schimbat destinul pentru totdeauna. Impreuna cu Ioana, cea care un an mai tarziu i-a devenit sotie, Andreas a decis sa se imbarce in trenul al carui destin avea sa-l schimbe definitiv.
Citește și: Satul plutitor din România, unic în Europa. Cât costă o noapte de cazare într-un bungalow pe Dunăre
Acum, turistii care se imbarca in mocanita sunt incantati de frumusetea locurilor. Traseul de 21 de kilometri incepe in orasul Viseu de Sus si se termina in statia Paltin.
„Din toata Europa vin turisti care acum ne cunosc si noi pe ei si ei pe noi si le place foarte mult Valea Vaserului si mocanita ca-i ca o bijuterie. Asa au spus”, isi aminteste Vasile Andreica, mecanic de locomotiva, potrivit sursei citate. Sursa