Transilvania și lumea ei fascinantă atrge din nou atenția presei internaționale. De această dată, este vorba despre cei de la BBC, care prezintă într-un reportaj unicitatea satului Biertan din Transilvania, inscris în patrimoniul Unesco.
Biserica fortificată construită la 1490 adăpostea o „carceră” unde cuplurile care nu se mai înţelegeau erau închise de preot timp de şase săptămâni pentru a-şi rezolva problemele.
„Pitorescul Biertan, una dintre cele sapte asezari germane de sasi, care este inclusa in patrimoniul mondial Unesco, a inghetat in timp. Carutele trase de cai fac parte din viata cotidiana, iar localnicii se aduna sa-si vanda marfurile in piata pietruita din sat. In inima satului este o biserica fortificata de secol XV inconjurata de dealuri”, consemnează jurnaliștii de la BBC, potrivit revistei One.ro.
Timp de 300 de ani, sotii care nu se mai intelegeau erau adusi aici, inchisi pana la sase saptamani de catre preotul local, in speranta ca isi vor rezolva problemele si vor evita, astfel, divortul. Poate parea un cosmar, dar documentele arata ca aceasta forma de consiliere, „inchisoarea maritala”, era mai degraba eficienta, scriu jurnalistii britanici.
Citește și: Satul plutitor din România, unic în Europa. Cât costă o noapte de cazare într-un bungalow pe Dunăre
„Gratie acestei constructii binecuvantate, in cei 300 de ani de cand Biertan a avut preot a existat un singur divort”, a spus Ulf Ziegler, actualul preot din sat.
In incercarea cuplurilor de a-si salva casniciile in acest spatiu ingust, totul trebuia impartit, de la o singura perna si o singura patura la un singur loc la masa. Citește mai multe pe acest subiect AICI