Majoritatea dintre noi obișnuim să aruncăm apa în care fierbem pastele, însă bucătarii creativi nu o aruncă niciodată deoarece este extrem de utilă în bucătărie și nu numai. Italienii obișnuiesc să folosească în multe moduri apa de la paste în bucătărie și o prețuiesc pentru calitățile ei. Atenție doar ca pastele să fie de bună calitate!
1. În primul rând, apa în care ai fiert pastele este foarte bună să îngroașe sosul de roșii pe care l-ai preparat pentru paste. Pune câteva linguri de apă de la paste în sos, la final, și va fi mult mai bun. Poți folosi apa și la alte sosuri asemănătoare pe care le folosești la carne.
2. Tot la gătit, poți folosi apa de la paste la prepararea unor mâncăruri pe bază de mazăre, fasole verde, conopidă, în general legume. Apa este sărată și le dă o aroma specială legumelor.
Citește și: Așa se face cel mai bun PORUMB FIERT! Toate gospodinele trebuie să știe acest truc
3. Italienii folosesc apa în care au fiert pastele și la pâine sau la blatul pentru pizza, în special la aluaturi sărate. Această apă îmbunătățește structura aluatului.
4. Dacă obișnuiești să faci mâncăruri cu fasole uscată, apa de la paste îți va fi de mare ajutor. Unii bucătari spun că fasolea pusă la înmuiat în apa în care au fiert paste se moaie mult mai repede.
Citește și: Gulas unguresc la ceaun. Secretele rețetei tradiționale
5. Apa în care ai fiert pastele este bogată în minerale și e foarte bună la udatul florilor, ajutând la dezvoltarea acestora. Doar să fie rece!
6. Această apa de la paste este bună și pentru păr, pentru a-i reda luciul podoabei capilare. Înmoaie bine părul, după care spală-te cu șampon.
7. Nu în ultimul rând, apa de la paste este un bun remediu pentru durerile de picioare. Așadar, înmoaieți din când în când picioarele în această apă ca să scapi de greutatea din ele.
Cum se fierb corect pastele?
Pastele se fierb în vase adânci. Petru 500 de grame de paste folosiți 5 litri de apă și 5 lingurițe de sare. Opțional, puteți adăuga două lingurițe de ulei. Apa nu trebuie să depășească 3/3 din volumul vasului.
Adăugați pastele în apă doar atunci când aceasta clocotește, iar apoi reduceți focul la mic spre mediu. Amestecați de 2-3 ori pentru ca pastele să nu se lipească.
Citește și: Dulceata de nuci verzi. Cum sa faci cea mai delicioasa dulceata de vara
Citește și: Dulceata de trandafiri. Secretele rețetei cu care îți dai gata musafirii
Pastele de calitate nu se limpezesc. După ce le-ați strecurat le puteți folosi.