Dulceata de trandafiri poate fi preparata din petalele oricăror trandafiri, însă sunt de preferat petalele cele mai aromate sau, dacă e posibil, trandafirii Rosa Damascena, un soi special pentru această rețetă.
Dar, indiferent de soiul de trandafiri pe care îi ai în grădină, dulceața va ieși demențială, dacă urmezi această rețetă simplă de dulceată de trandafiri.
Ingrediente necesare pentru dulceata de trandafiri
- -250 de gr de petale de trandafiri, preferabil roz închis sau roșii
- – 1 litru de apă
- – 1 1/4 kilograme zahăr
- – zeama de la 1-2 lămâi
Citește și: Dulceata de nuci verzi. Cum sa faci cea mai delicioasa dulceata de vara
Cum preparăm dulceata de trandafiri
- Se aleg petalele care nu au pete și se taie cu o foarfecă partea alba de lângă tulpină. Se pun apoi sub un jet puternic de apă rece și se așează puțin la zvântat.
- După ce sunt cât de cât uscate, într-un castron, petalele se freacă cu două linguri de zahăr și cu puțină zeamă de lămâie, până devin sticloase şi încep să lase zeama cu miros de trandafiri și să se adune ghem.
- Separat, apa se fierbe cu zahărul până ce compoziția se leagă și face balonașe. Este momentul în care adăugăm petalele de trandafiri și zeama de lămâie rămasă. În continuare, se fierbe compoziția la foc mic până când siropul se leagă iar petalele devin tari. În timpul fierberii, se adună spuma de la suprafața dulceții și din când în când se amestecă bine de tot pentru omogenizare. Se fierbe până când siropul se leagă din nou suficient de bine.
Citește și: Castraveti covasiti dupa reteta bunicii. Trucul pentru castraveti deliciosi murati la soare
În acest moment, dulceata de trandafiri este gata de pus în borcane pe care le închidem foarte bine cu capace bine sterilizate, după care le întoarcem cu gura în jos și le învelim cu pături groase până când se răcesc.
Dulceata de trandafiri este un desert aromat și apreciat, foarte bun de servit vara alături de o limonadă.
Poftă bună și doar arome de trandafiri să vă fie viața! Dacă știți și altă rețetă, vă invităm să ne-o dezvăluiți! Mulțumim!