Cum să alegi un pepene dulce fără să-l tai. Trucuri pe care țăranii nu ți le vor spune niciodată!

pepene rosu cum alegi dulce
Foto: Huffington Post

Cui nu-i plac pepenii? Cei mai mulți oameni au o adevărată pasiune pentru acest fruct delicios și revigorant, cel mai consumat fruct pe perioada verii. Cu toate că unii oameni cre că, dacă nu ești un fermier cu experiență, nu poți cumpăra un pepene zemos, dulce și copt de tot, dacă știi la ce să te uiti atunci când alegi un pepene, rezultatul e cu totul altul, srie happynews

Află că este posibil să știi dacă un pepene e suficient de bine copt fără să îl tai! Iată câtve sfaturi de la cei mai buni fermieri, ca să poți alege cel mai bun penene. 

În încercarea de a convinge cumpărătorii că pepenii sunt de Dăbuleni, sădiţi, plantaţi, crescuţi de mâna lor, doljenii şi-au creat conturi pe Facebook. Aici, oamenii publică periodic fotografii şi filmări cu munca lor, iar vara îi informează în ce pieţe pot fi găsiţi. Doljenii din Dăbuleni îi şi învaţă pe cumpărători cum să aleagă un pepene bun.

Citește și: Cum poți să scapi de mirosul neplăcut din frigider. Patru trucuri care chiar funcționează!


„Pentru a alege un pepene verde bun, caută pe cel care este greu pentru dimensiunea sa, fără pete vinete sau moi. Crusta ar trebui sa fie netedă şi un capăt al pepenelui ar trebui sa aibă o culoare diferită de restul cojii: acesta este locul în care a fost aşezat pe sol în timpul coacerii. Dacă acest marcaj lipseşte de pe fruct înseamnă că recoltarea s-a făcut prematur şi, prin urmare, nu va avea aroma optimă”, scriu agricultorii doljeni pe Facebook, potrivit Mediafax.

Iată cu ce scapi de bătături în 5 minute! Click aici!

Lubeniţa de Dăbuleni se deosebeşte prin câteva caracteristici de cea din import, însă gustul este cel care face cu adevărat diferenţa, afirmă Livia Ilie, producător de pepeni din Dăbuleni.

„E vorba de gust aici. Lubeniţa de Dăbuleni are o pată galbenă care stă pe pământ, iar grecii nu cultivă lubeniţe negre, niciodată nu o să găsiţi negre la greci, au coaja mai groasă şi nu sunt la fel de gustoase, ale noastre sunt mai bune. La fel ca roşiile, roşiile noastre când apar, cele de grădină, nu de solariu, sunt mai gustoase decât celelalte care vin din import”, explică femeia.

Iată 5 metode pentru a alege cea mai dulce lubeniță

Testul sunetului

Una dintre cele mai populare metode de a verifica daca un pepene este copt este testul sunetului. Cand bati in coaja unui pepene copt trebuie sa se auda un fel de ecou, sunetul sa dea impresia de elasticitate.

Citește și: Care este cea mai murdară parte a corpului tău! Nu se curăță nici dacă faci duș de două ori pe zi 

Marimea si greutatea

Un pepene care este copt va avea o greutate mai mare. Un pepene prea ușor este semn că nu este așa de zemos.

Pata galbena

Unii spun ca nu este o regula ca pepenii care au o pata galbena pe coaja sa fie copti sau dulci, dar exista o explicatie foarte buna pentru existenta acestei pete si de ce ea indica ca pepenele este copt.

Pata galbena reprezinta locul in care pepenele a stat sprijinit pe pamant si care nu a fost expus la soare. Daca pata nu exista, inseamna fie ca pepenele nu este copt, fie ca a fost intors de pe o parte pe alta. Insa, este putin probabil ca a doua situatie sa se fi intamplat cu adevarat.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pepene roșu cu sâmburi 

Codita

Nu alege niciodată un pepepne cu codița verde! Atunci când un pepene este copt, codița se uscă de la sine, iar un unele cazuri chiar se rupe. Așadar, daca un pepene are codita verde, mai bine nu-l cumpăra, pentru că ai cele mai mari șanse ca acesta să nu fie copt. Mai multe pe gustos.ro.

Cel mai consumat fruct de vară, pepenele roșu este hrănitor, răcoritor, energizant și slab caloric. Fiecare 100 de grame din acest fruct al îngerilor conţine 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacină, tiamină, vitamina B6, B12, acid pantotenic şi numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc.

Studiile realizate de oamenii de știință arată că persoanele care consumă în mod frecvent pepene verde sunt mai protejate împotriva cancerului. Pepenele conține licopen, un antioxidant eficient în prevenirea cancerului, în special în cancerul de prostată, cancerul uterin și cancerul esofagian.

Citește și: De ce trebuie să lași pisica să stea în patul tău. 10 lucruri uimitoare pe care nu le știai 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


1 + = 2

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.