Majoritatea dintre noi ne plângem că fructele și legumele pe care le cumpărăm din magazine nu mai au deloc gustul pe care îl aveau cu mulți ani în urmă.
De cele mai mutle ori, dăm vina pe noile soiuri apărute pe piață, care sunt modificate genetic a să fie mai arătoase și mai rezistente, dar și pe îngrășămintele sau pesticidele care sunt folosite în agricultură sau pe faptul că agricultorii recoltează fructele și legumele cu mult timp înainte să se coacă pentru ca acestea să nu se strice pe când ajung în magazine.
Astfel, fructele și legumele sunt supuse coacerii artificiale, iar gustul lor nu mai este același cu al celor culese coapte de pe cmp.
Toate acestea au un cuvânt greu de spus în evoluția de-a lungul timpului a fructelor și legumelor pe care le punem pe masă.
Însă, mai există un mare adevăr despre care se vorbește prea puțin.
Dacă ați fost des la supermarket ați întâlnit și salată curată și proaspătă în luna decembrie, morcovi fără pic de pământ în orice sezon al anului, ridichii impecabile, spanac verde oricând. Este posibil ca multe dintre legumele și fructele noastre să nu fi cunoscut solul ori soarele niciodată dar să fie pline de vitamine și proaspete în orice anotimp.
Citește și: Cum păstrezi roșiile proaspete mai mult timp. Iată un truc genial de care nu ai mai auzit! – VIDEO
Citește și: Tratamente bio pentru cultura de roşii. Cum scapi de mană şi de putregaiul cenuşiu
Agricultura viitorului
Una dintre cele mai populare metode moderne de cultivare a legumelor este cea a fără pământ. Plantele cresc în tuburi cu apă, în care nutrienții necesari dezvoltării lor sunt dozați cu ajutorul computerelor, notează Eva.ro.
Procedura se numește agricultură hidroponică și începe să fie folosită pe scară largă în țările cu o climă secetoasă, dar astfel de sere au apărut în ultimii ani și în țara noastră.
Pentru că se află în sere, într-un mediu perfect controlat, legumele, fructele și verdețurile crescute după această metodă nu sunt afectate de dăunători așa cum se întâmplă în cazul celor cultivate în condiții clasice, fiind folosite mai puține pesticide.
Producția în cazul legumelor și fructelor crescute în acest mediu este mult mai mare, însă legumele și fructele își pierd gustul și aroma intensă, mai precizează Eva.ro.
Citește și: Iată câteva trucuri prețioase dacă vrei să păstrezi prospeţimea verdeţurilor peste iarnă
Citește și: Adevărul despre roşiile româneşti. Mâncăm sau nu tomate cu pesticide?
În ce se plantează legumele
Plantele sunt înrădăcinate în special în vată minerală, dar se mai pot utiliza şi pietrişul, nisipul, cuarţul, perlitul, argila expandată, poliuretan şi multe altele.
Cu toate că dacă este vorba despre un material de susţinere natural sau obţinut industrial, important este ca acesta să permită rădăcinilor să respire, să reţină soluţia şi să nu interacţioneze cu diferiţi compuşi ai substanţelor nutritive.
Pentru a distribui apa cu nutrienţi la toate plantele, se foloseşte un aparat cu altrasunete, care stimulează plantele să absoarbă cât de mult lichid se poate.
Astfel, plantele se dezvoltă mult mai repede, fără să depindă de vreme şi nici măcar de soare, lumina artificială adecvată fiind suficientă.
Citește și: Cum poți crește legume în PET-uri. Idei ingenioase pentru grădini uimitoare – FOTO&VIDEO
Avantajele agriculturii hidroponice
Unul dintre marile avantaje ale agriculturii hidroponice este faptul că se fac economii la consumul apei. Specialiștii spun că se utilizează cu 90% mai puţin decât la culturile tradiţionale, potrivit prodieta.ro.
Având în vedere că pot controla artificial lungimea zilei și temperatura aerului, fermierii ce practică agricultura hidroponică nu mai au nicio constrângere legată de anotimpuri.
Dacă vor, pot crește roșii în ianuarie și spanac în iulie. În schimb, aceștia trebuie să plătească facturile utilităților în loc să beneficieze gratuit de lumină solară și apă, mai scrie prodieta.ro.
Tehnica agriculturi hidroponice datează din cele mai vechi timpuri, descoperirea ei fiind atribuită aztecilor.
De asemenea, populaţia din zonele muntoase din Peru îşi cultivau legumele pe apă sau nămol, iar gospodăriile tradiţionale din China folosesc şi azi tehnicile milenare ale culturilor pe pietriş.
Faptul că legumele crescute hidroponic nu au niciun contact cu solul înseamnă că nu trebuie să ne îngrijorăm în privința absorbției de metale grele din pământ sau contaminării cu bacterii cauzatoare de boli ce pot exista în fertilizatorii naturali.
Citește și: Adevărul despre pepenele cu miez galben. Ce este, de fapt