Planta cea mai rezistentă la condiţii extreme este floarea de piatră sau Portulaca grandiflora. Prea puțin cunoscută la noi, poate da teraselor sau grădinii un aspect deosebit.
Flori ornamentale foarte rezistente, se adaptează uşor la orice mediu şi pot fi plantate oriunde. Nici întreţinerea ei nu ridică mari probleme, astfel că odată plantate nu veţi avea foarte mult de lucru cu ele.
Mai concret, planta are nevoie de lumina directa de la soare, iubeste caldura si tolereaza un sol saracacios, uscat, dar bine drenat.
Planta se dezvolta si la umbra, dar nu va inflori in acest caz. Din acest motiv, atunci cand o plantati, alegeti un loc expus soarelui, de preferat intr-un sector in care sa realizati un micro-peisaj desertic, cu ajutorul unor pietre.
Portulaca este ideala pentru a crea borduri care sa va separe diferite suprafete din gradina, alegand culori variate pentru fiecare astfel de bordura.
Citeşte şi: Bougainvillea, floarea de hârtie. Cum îngrijeşti planta care aduce aerul mediteranean…
Plantă „fără pretenţii”
Floarea de piatra sau portulaca este o planta originara din America de Sud, introdusa in Europa acum mai bine de trei secole.
Este o floare potrivita pentru decorarea teraselor si balcoanelor gratie frunzelor sale carnoase si suculente si florilor bogat colorate, asemanatoare florilor de cactus, in nuante diferite, precum rosu, portocaliu, galben, roz, violet si alb. Este o floare care se dezvolta ideal in conditii aspre, aproape desertice, notează paradisverde.ro.
Florile de piatra se vor dezvolta de la sine, fara o ingrijire temeinica din partea noastra. Trebuie udate foarte rar, in caz contrar umezeala le poate dauna. Vor inflori incepand cu luna iunie, daca este o primavara calduroasa, pana toamna tarziu.
Daca sunt crescute in ghivece in interior, vor inflori un pic mai devreme. Florile ofera un spectacol cromatic desavarsit, inchizandu-se la lasarea serii si deschizandu-se imediat a doua zi la primele raze ale soarelui. Iarna, daca temperaturile coboara foarte mult, este indicat sa le acoperiti pentru a le proteja.
Unde poate fi plantată
Le puteti planta in ghivece sau direct in gradina folosind seminte. Pur si simplu presarati seminte pe sol primavara, incepand cu luna aprilie-mai, la 6-8 saptamani dupa ultimul ger al iernii. Nu ingropati semintele pentru ca aerul ajuta la germinare. Puteti sa le plantati si in ghivece sau jardiniere, dar tineti cont ca plantele nu tolereaza transplantarea. In gradina, plantele se vor inmulti apoi de la an la an de la semintele cazute pe suprafata solului.
Citeşte şi: Adevărul despre cum cresc fructele și legumele fără pământ! 10 imagini…
Plantă medicinală
Trebuie sa mai stiti ca floarea de piatra este si o planta medicinala, frunzele si semintele sale fiind comestibile, crude, uscate sau murate. In medicina traditionala asiatica, de exemplu, floarea de piatra joaca un rol esential in tratarea diferitelor afectiuni, de la simple dureri in gat pana la tumori si hepatatita.