Ce operațiuni trebuie să faci în grădină în iulie

gradina cu fructe si flori
Sursa foto: Pixabay.com

În luna iulie ne bucurăm cu toții de fructe și legume delicioase și de flori superbe în grădină. Însă este și luna în care trebuie să le acordăm mare atenție. Tot acum mai putem planta încă ultimele răsaduri.

În acest articol îți spunem cum să faci corect operațiunile necesare în grădină în luna iulie:

Plante ornamentale:

Trandafirii – În această perioadă, trandafirii sunt predispuși la bolile fungice. La primele semne ale apariție unei boli, tratează tufele cu soluții pe bază de cupru. După înflorire, îndepărtează florile ofilite pentru a preveni dezvoltarea semințelor, astfel încât planta să-și redirecționeze energia pentru producerea viitoarelor flori.

Detalii despre îngrijirea trandafirilor găsiți AICI

De asemenea, vă puteți pregăti pentru a pune la prins butași de trandafiri. Detalii AICI.

Petuniile – Tulpinile petuniilor încep să se alungească și să facă flori doar la vârf. Este momentul în care trebuie să intervii și să aplici procedura de ciupire. Astfel, trebuie să tai fiecare tulpină în parte de la jumătate pentru a readuce planta la forma dorită.

Detalii despre îngrijirea petuniilor AICI

petunii inflorite toata vara
Sursa foto: pixabay.com

Mușcatele – Îndepărtează de câte ori este nevoie florile ofilite pentru a stimula apariţia unor noi boboci. Ciupirea este esențială dacă îți dorești mușcate dese, cu multe tulpini, pe care vor crește o mulțime de flori. Periodic, ciupeşte fără milă vârful lăstarilor pentru ca planta să se ramifice și să se îmbogățească.
Detalii despre îngrijirea mușcatelor AICI

Irișii – Dacă iubești irișii și ai tufe adulte în grădină, acum este perioada perfectă pentru divizarea lor.

Tuia – Dacă arborii încep să se usuce, scutură planta iar apoi îndepărtează cu grijă ramurile uscate. În acest caz, s-ar putea ca plantele să sufere o infecție, iar cel mai bine ar fi să apelezi la soluții speciale pentru tratarea lor.

Detalii despre îngrijirea Tuia AICI

Gazonul – Gazonul are nevoie de foarte multă apă, așadar va trebui să-l uzi minim o dată pe zi sau chiar de două ori, dimineața și seara târziu, dacă folosești sistem de irigare automat. De asemenea, este momentul să-i aplici fertilizanți.

Detalii despre îngrijirea gazonului AICI

Citește și:10 idei ingenioase pentru folosirea sticlelor goale de vin în grădină

cum sa ai gazon verde toata vara
Foto: Robert Florescu/ Landia

Cum îngrijim arbuștii fructiferi:

Coacăze – Dacă ai recoltat deja coacăze negre, roșii sau albe, este momentul să tunzi tufele. Taie ramurile mai vechi de 4 ani, cât și ramurile care fac tufa densă. O tufă de coacăz trebuie să aibă între 6 și 8 ramuri puternice care să dea fructe, potrivit Grădina Max.

Detalii despre îngrijirea coacăzelor găsiți AICI.

coacaze rosii
Sursa foto: Shappo_Denis/ Pixabay.com

Căpșuni – După recoltarea căpșunilor, este recomandat să fertilizați plantele cu un complex de fertilizatori minerali și organici. În cazul în care căpșunile cresc în același loc mai mult de 3-4 ani, scoateți plantele îmbătrânite și plantează în alt loc, stoloni tineri.

Citește și: Cum să te asiguri cu ceapă verde pentru toată viaţa de acum încolo? Iată secretul pentru care aș da totul!

Grădina de legume:

  • Îngrășăminte – Utilizați biostimulatori la culturile de ardei, vinete, roșii și castraveți. Aceștia vor întări sistemul imunitar al plantelor și vor ajuta la o creștere a randamentului de producție.
  • – Nu uitați să copiliți roșiile pentru ca energia să nu se piardă în lăstarii noi ci să meargă la creșterea fructelor. Detalii despre îngrijirea roșiilor AICI
  • – Dacă ați cultivat varză, trebuie să aveți grijă la dăunători. La primele semne ale apariției lor, folosiți insecticid pentru combarea acestora.
  • – Încă mai puteți planta ultimele răsaduri. Dacă o faceți, plantați seara sau în zile noroase, ploioase. Udați plantele de 2-3 ori pe săptămână, iar în caz de caniculă, crează umbră artificială pentru plante.
    melci in gradina
    Sursa foto: Pixabay.com

    Pomi fructiferi

    Pentru o livadă sănătoasă, majoritatea pomicultorilor aplică minimum 5-6 tratamente pe sezon. Se aplică tratamente pentru Rapăn, Făinare, focul bacterian al rozaceelor, pătările frunzelor, Păduchele din San-José, afide, acarieni focul bacterian al rozaceelor. În funcție de boala pe care o vedeți pe frunze sau fructe, cereți soluții pentru stropit de la magazinele de specialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


+ 6 = 9

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.