Petuniile sunt, fără îndoială, printre cele mai populare flori anuale care ne colorează curțile și balcoanele. Tolerante la căldură și ușor de crescut, petuniile au totuși câteva cerințe special. Dacă vei ține cont de ele, vei avea petunii inflorite din abundență până în septembrie!
1. Expunere la soare
Pentru a înflori abundent, petuniile necesită expunere la soare timp de cel puțin șase ore pe zi. Ele iubesc căldura și lumina soarelui. Dacă nu va avea soare sufficient, planta va da mai degrabă Frunze decât flori. Așadar, așezați ghivecele în zone în care primesc soare din plin.
Citește și: Cum sa ai trandafiri infloriti toata vara în gradina. 5 trucuri pentru flori superbe
Citește și: Cum să ai mușcate cu flori bogate. Trucuri care îți vor colora grădina sau balconul
2. Udarea este esențială
Udarea petuniei este esențială, frumoasele plante fiind mari iubitoare de apă. În mod normal, se recomandă udarea petuniilor în fiecare zi sau o dată la două zile. Vara, când vremea este caniculară, este bine să fie udate şi dimineaţa şi seara. Dacă nu vei uda destul petuniile, frunzele li se vor usca, iar florile îți vor pierde din intensitatea coloritului. Lăsați solul să se usuce între două udări pentru a evita putrezirea rădăcinilor.
3. Fertilizare pentru petunii inflorite spectaculos
Petuniile sunt plante lacome când vine vorba de îngrășăminte. Fie aplici îngrășăminte cu eliberare lentă în momentul plantării, fie le hrănești la fiecare două săptămâni utilizând îngrășământul lichid diluat. Ai grijă să diluezi fertilizantul exact cum scrie pe ambalajul produsului și să aplici o cantitate suficientă în raport cu mărimea ghiveciului. Dacă solul este uscat, mai întâi trebuie să uzi și după aceea să aplici fertilizantul ca să previi arderea rădăcinilor și pentru a permite o absorbție mai ușoară a nutrienților.
În cazul în care petuniile au frunziș luxuriant și flori puține sau deloc, este posibil să fie necesar să utilizezi îngrășământ cu un conținut scăzut de azot. În cazul în care i se îngălbenesc frunzele, fierul din sol îi este insuficient şi are nevoie de un fertilizant conceput special pentru astfel de situaţii.
Citește și: Cum să ai cei mai frumoși tuia de pe strada ta! Care este secretul unei curți ca-n reviste – FOTO
4. Ciupește petuniile
Pe la jumătatea verii, tulpinile petuniilor încep să se alungească și să facă flori doar la vârf. Este momentul în care trebuie să intervii și să aplici procedura de ciupire. Astfle, trebuie să stai fiecare tulpină în parte de la jumătate pentru a readuce planta la forma dorită. După tăiere, este recomandat să amplasezi ghivecele într-un loc mai puțin înflorit pentru ca energia plantei să fie canalizată spre refacerea ei. În scurt timp, petuniile vor înflori iar la fel de abundant ca și la început.
5. Curăță părțile uscate
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci este să cureți plantele de frunzele uscate dar și de florile deja ofilite sau decolorate pentru ca planta să-și poată îndrepta energia pentru producerea altor flori. La fel de important este să elimini porțiunea de dezvoltare a semințelor de la fiecare floare.
Citește și: 40 de idei pentru amenajarea balconului. Cum transformi un balcon plictisitor într-o grădină de vis
6. Atenție la dăunători
Ca și toate plantele, petuniile pot fi afectate de acarieni sau afide. Verifică plantele sub frunze ca să te asiguri că nu au musafiri nefotiți de la alte plante din grădină. Dacă se întâmplă să vezi dăunători pe frunze, cere de la farmaciile fitosanitare soluții pentru a le combate.