Cum aerisești corect caloriferele ca să faci economie la încălzire și să aibă randament maxim – VIDEO

cum aerisesti corect caloriferele
Sursa foto: Captură video

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci înainte de a da drumul la încălzire este aerisirea caloriferelor. Dacă ai pornit deja centrala, nu e nicio problemă, poți să faci această operațiune acum.

Îți prezentăm pașii simpli prin care aerisești corect caloriferele din locuința ta:

Pasul 1: Dacă ai pornit deja centrala, oprește-o. Apoi oprește și robineții de la colorifere, atât cei pentru tur cât și pentru retur.

Pasul 2: Cu ajutorul unei chei speciale pentru aerisit sau a unei șurubelnițe, începe aerisirea de la cel mai apropiat calorifer de centrală. Roteste la stanga surubul aerisitorului cu cheia sau surubelnita. La început va ieși aer sau aer cu apă. Lasă să curgă vreo 10 secunde până curge doar apă. Bineînțeles că ai nevoie de un vas sau de un borcan în care să curgă apa!

 

Pasul 3: Poti ajuta aerul sa iasa din calorifer mai usor, deschide putin robinetul de retur. Asa apa intra prin partea de jos in calorifer si impinge aerul sa iasa in sus si afara.

Pasul 4: Inchide aerisitorul rotindu-l spre dreapta. Apoi deschide robinetii de tur si retur.

Pasul 5: Muta-te la urmatorul calorifer si repeta pasii.

Pasul 6:. In timp ce scoti apa din calorifere, presiunea in instalatie scade. Poti vedea la manometrul centralei daca presiunea variaza mult. Daca presiunea centralei termice pe gaz scade sub 0,8 bar, va trebui sa deschizi robinetul de umplere al centralei ca sa incarci instalatia.

La centrala pe gaz, presiunea in instalatie trebuie sa fie de 1,4 – 1,5 bar in stationare iar cand functioneaza sa nu depaseasca 2,5 bar.

Iată un tutorial video despre cum se aerisește corect un calorifer:

Citește și: Spune adio facturilor duble la încălzire! Aceste 10 trucuri te vor ajuta să faci economie la iarnă

Cum reduci pierderile de căldură:

– Aeriseste caloriferul. Daca nu se incalzeste complet sau se aud zgomote din el, caloriferul are nevoie de aerisire.

– Foloseste folie de aluminiu. O metoda populară în țările nordice de a reduce pierderile de căldură prin perete este de a pune folie de aluminiu in spatele caloriferelor.  Există în comerț folii speciale.

– Nu acoperi caloriferul. Perdelele sau draperiile pot bloca caldura degajata de calorifere. O mare parte din caldura este transferata prin convectie, deci aerul trebuie sa circule prin calorifer pentru a se incalzi. Nu puneti niciun alt obiect mai aproape de 10 centimetri de calorifer! 

Sursa selectivă: Blog de instalații

CITEȘTE ȘI: Leguma care „mănâncă“ zahăr. E duşmanul de temut al diabetului

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește comunitatea Landia pe Facebook. Like!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


2 + = 6

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.