Cinci obiceiuri care te fac nefericită. Învață cum să renunți la ele

Obiceiuri care te fac nefericită
Sursa foto: pixabay.com

Obiceiurile pe care le avem au un rol important în viața noastră. Ele ne influențează comportamentul și acțiunile fără să ne dăm seama. Este foarte important să identificăm care obiceiuri ne împiedică să ne trăim viața frumos și să le înlăturăm cât mai repede posibil.
Specialiștii au identificat cel puțin cinci obiceiuri comune care au un efect negativ asupra vieților noastre. Dacă recunoști vreunul dintre acestea la tine, înseamnă că deja ai făcut un mare pas înainte. Încearcă să te debarasezi de ele și te vei simți mult mai bine. Acesta este drumul sigur spre fericire.

Citește și: 8 lucruri pe care femeile le vor cu adevărat de la barbați

1.Ești perfecționistă

Trebuie să ai o viață perfectă ca să fii fericită? Trebuie să trăiești într-un mod perfect pentru a fi fericită? Atunci fericirea nu va fi ușor de obținut pentru că perfecțiunea nu are o definiție exactă. Dacă îți stabilești ținte prea înalte, la un nivel pe care nu îl pot trece mulți, vei avea stima de sine scăzută și te vei simți ca și cum nu ai fi bună de nimic, deși s-ar putea să fi avut, altfel, multe rezultate excelente. Crezi că tu și ceea ce faci tu nu este niciodată destul de bun.

Cum schimbi asta? Schimbă-ți atitudinea, apreciază ceea ce ai făcut bine și învață din ceea ce ai făcut greșit. Stabilește-ti targete și deadline-uri realiste pentru ceea ce ți-ai propus. Nu te uita la foarte multe filme, nu asculta multă muzică și nu te uita după ce spun alții despre perfecțiune. Sună foarte bine și poate vrei să încerci și tu. Dar în viața reală perfecțiunea nu există și îți provoci multă suferință ție și celor din jur. Această atitudine poate să-ți dăuneze succesului pentru că așteptările tale s-ar putea să fie ceva ce nimeni nu a atins pe lumea asta. Reamintește-ți asta de câte ori ești nemulțumită de tine.

Nimeni nu este perfect, doar ți se pare!

2. Trăiești printre negativiști

Cu cine socializezi, ce citești, ce privești și ce asculți are un efect foarte mare asupra modului în care simți și gândești. Este mult mai greu să fii fericită dacă te lași atrasă într-un mediu în care vocile negative domină. Vocile care îți spun că viața va fi în mare parte nefericită, periculoasă, plină de frică și limite, vocile care privesc viața dintr-o perspectivă negativă te influențează mai mult decât crezi.

Cum schimbi asta? Adu-ți aminte ceva ce ai învățat de mica: fericirea stă în lucrurile mărunte cum ar fi o plimbare, o floare, o cafea cu o prietenă dragă, care nu face parte din lumea celor negativiști.

Înlocuiește întâlnirile cu persoanele negative cu altele pozitive. O să simți ca și cum o nouă lume se deschide în fața ta. Petrece mai mult timp cu oameni pozitivi, ascultă muzică bună și citește o carte, uită-te la un film sau la o emisiune TV care te face să râzi și să privești viața într-un alt mod.

Citește și: Zece obiceiuri proaste care te lasă fără energie. Cum să scapi de ele

3. Te gândești prea mult la trecut sau la viitor

Dacă petreci prea mult timp gândindu-te la oportunitățile pe care le-ai ratat, la evenimente dureroase și la conflicte din viața ta – toate aceste lucruri îți pot face foarte rău. De asemenea, dacă petreci prea mult timp gândindu-te la viitor și imaginându-ți că lucrurile ar putea merge rău la serviciu, în relația pe care o ai sau îți faci griji în privința apariției unor eventuale probleme de sănătate – toate acestea îți pot da adevărate coșmaruri care se vor roti în continuu în capul tău. Dacă nu reușești să fii aici, acum, în viața ta, ratezi o mulțime de experiențe plăcute. Și ratezi șansa de a fi cu adevărat fericită!

Cum schimbi asta?

Este destul de greu să nu te gândești la trecut sau la viitor atâta timp cât este important să-ți planifici ce faci mâine, anul viitor, și chiar să înveți din trecut. Dar dacă faci aceste lucruri mai rar te va ajuta.

Încearcă să trăiești cea mai mare a timpului în prezent. Să fii aici, acum, citind aceste cuvinte. Mai târziu poți pregăti prânzul sau cina pentru ai tăi sau, pur și simplu, lucrezi la ceea ce ai de făcut focusându-te pe … muncă.

Dacă gândurile din trecut sau din viitor revin, încearcă să respiri adânc și focusează-ți atenția spre ceea ce vezi în jurul tău. Zâmbește pentru o clipă și vei vedea cum soarele răsare iar pe strada ta. Repetă acest lucru de câte ori este nevoie, îți va face bine, iar cu timpul vei ști cum să scapi de gândurile negre. Și cum să fii fericită.

4 . Îți compari viața cu a altora

Unul dintre cele mai distructive obiceiuri ale oamenilor este de a-și compara constant viața cu a celor din jur sau chiar cu a altora pe care nu îi cunosc. Compară mașini, case, locuri de muncă, pantofi, bani, relații, popularitate și lista poate continua. Dacă faci asta, la finalul zilei vei avea o stimă de sine foarte scăzută și o mulțime de sentimente negative te vor invada.
Cum schimbi asta? În loc să îți compari viața ta cu a altora, începe prin a te compara pe tine cu tine. Compară ce ai fost cu ce ai devenit. De unde ai pornit și unde ai ajuns, ce progrese ai făcut pe toate planurile, până în acest moment al vieții tale. Dacă te ajută, poți să notezi pe o coală de hârtie, în două rubrici: una ce aveai când ai pornit, iar în cealaltă ce ai acum. Și nu vorbim aici doar despre bunuri, despre obiecte, ci și despre ceea ce ești tu. Apreciază ceea ce ai făcut, cum ai crescut, cât de departe ai ajuns. Rezultatele s-ar putea să-ți facă bine.

În plus, modul în care te uiți la ceilalți are un mare efect asupra modului în care te privești pe tine în oglindă. Dacă judeci și critici oamenii mult vei avea tendința să te judeci și să te critici mult și pe tine. Fii mai bună cu oamenii din jur și ajută-i, așa vei învăța să fii mai bună și cu propria-ți persoană. Apreciază ce e pozitiv și lucrurile bune vor veni spre tine. Cu cât devii mai bună cu tine, cu atât oamenii din jur te vor vedea mai bine. De multe ori diferențele sunt doar în mintea ta.

Nu uita, nu poți câștiga dacă te compari cu alții. Pentru că oricât de multe lucruri vei face și oricâte ai acumula, întotdeauna va exista cineva care are mai mult decât tine sau este mai bun decât tine.

Viața și calitatea vieții nu se calculează în case și mașini, ci în clipele frumoase pe care le petreci cu cei dragi. Doar asta îți vei aduce aminte la finalul vieții. În plus, dacă chiar îți dorești o casă sau o mașină ca și a persoanelor cu care te-ai comparat azi, nu uita că și tu le poți avea. Acționează! Și nu uita să zâmbești și să râzi!

5.Te focusezi pe detalii negative

Dacă vezi doar aspectele negative din fiecare situație, acestea vor pune stăpânire pe viața ta și te vor face nefericită. Și va strica starea de spirit a tuturor celor din jurul tău. Vezi lucrurile bune din tot ceea ce se întâmplă și vei fi fericită!

Cum schimbi asta?

Primul lucru ar fi să renunți la obiceiul perfecționismului de la punctul 1. Trebuie să accepți că fiecare situație are părți bune și părți proaste. Încearcă să înveți să vezi din fiecare situație și partea bună și să te focusezi pe lucrurile pozitive.

Vorbește cu tine, întreabă-te care e partea bună din situație și încearcă să o găsești. Depune efort să o găsești, dacă trebuie. Dacă nu, poți recurge la a treia soluție: cui îi pasă? Și o să-ți dai seama că ceea ce ai crezut la început că ar putea fi o problemă, nu este nici pe departe.

În fiecare situație gândește pozitiv , iubește și iartă și vei fi fericită!

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește comunitatea Landia pe Facebook. Like!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


3 + 2 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.