De cele mai multe ori ne amintim să verificăm data de expirare a alimentelor din frigider, însă nu știm cât ar trebui să folosim alte lucruri pe care le folosim zi de zi în casă și care pot fi purtătoare de bacterii care ne pot îmbolnăvi.
Landia.ro îți prezintă 11 articole de uz casnic la care ar trebui să verifici data de expirare, dar nu o faci:
1. Pernele ar trebui schimbate la 2-3 ani. În timp, pernele tind să devină mediul propice dezvoltării acarienilor, putând conţine şi 20.000 de acarieni, bacterii şi fungi. Pernele vechi pot provoca de la dureri de gât până la deformări.
2. Papucii trebuie și ei schimbați la 6 luni deoarece sunt mediul ideal pentru diverși fungi, dar și mijloc de propagare pentru aceștia. În plus, ar trebui să speli papucii cât mai des posibil.
Citește și: Ce se întâmplă dacă pui oțet în rezervorul de toaletă. Trebuie să vezi acest truc simplu!- VIDEO
3. Bureții sau pufii pentru duș ar trebui să îi schimbi la două săptămâni ca să nu înceapă să se reproducă fungii și moliile. Preventiv, poți să îi cureți în apă fiartă pentru a distruge bacteriile.
4. Prosoapele se schimbă la 1-3 ani. Ele sunt mediul ideal pentru bacterii. Nici măcar spălarea constantă a acestora nu este o soluție pentru prevenirea unor probleme.
5. Periuța de dinți ar trebui schimbată la cel mult 3 luni, dar chiar și mai repede dacă vezi că este tocită. Schimbă întotdeuna periuța de dinți dacă ai suferit vreo răceală sau diverse infecții, ca să nu recontactezi boala.
Citește și: Ce se întâmplă dacă torni sare în scurgerea de la chiuvetă. Răspunsul te va uimi
6. Periile pentru păr ar trebui să le cureți săpătmânal cu apă fierbinte şi săpun și să le arunci după 1 an. Periile cu fire naturale trebuie să le înlocuiești chiar mai repede, la 7-10 luni. Un singur fir de păr poate conţine până la 50.000 de germeni, iar peria reţine toate aceste particule.
7. Parfumul, apa de parfum și apa de toaletă expiră și ele la 1-3 ani. Parfumul și apa de parfum care conțin uleiuri esențiale expiră la 3 ani dacă le depozitezi bine închise și la 2 ani dacă le lăși deschise. Apa de toaletă poate fi folosită chiar și 4 ani dacă ai închis bine capacul.
8. Sutienul trebuie schimbat la 1-2 ani pentru că își schimbă forma, elasticitatea, devine prea mare sau prea mic sau chiar neconfortabil. Debarasează-te de el fără regret!
Citește și: 5 alimente pe care să nu le încălzești niciodată în cuptorul cu microunde
9. Condimentele își pierd gustul și mirosul în 1-3 ani. Condimentele iuți nu ar trebui ținute mai mult de 6 luni.
10. Dezinfectații nu ar trebui să-i ții mai mult de 3 luni dacă i-ai deschis pentru că își pierd din eficacitate. Doar dacă producătorul nu menționează altă perioadă pe etichetă.
11. Soluțiile anti-țânțari expiră și ele. După doi ani, acestea nu vor mai avea efectul inițial.