Sărbătoare mare sâmbătă. Tradiții și superstiții de Sfânta Ecaterina – Ce trebuie să faci în această zi

Foto: realitatea.net

Sfânta mărită și cinstită Mare Mucenița Ecaterina este prăznuită de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 25 noiembrie. Ecaterina s-a născut în Alexandria, fiind fiica guvernatorului provinciei egiptene, Contas pe vremea împăratului Maximinus. Slavii o prăznuiesc pe Sfânta Ecaterina pe 24 noiembrie, în timp ce grecii, arabii și românii o cinstesc o zi mai târziu, scrie Realitatea.net. 

Un adevarat martir al crestinismului, Sfanta Ecaterina a fost decapitata intrucat refuza sa cinsteasca zeii si Sfanta Traditie spune ca, la taierea capului ei, nu a curs sange, ci lapte. Ingerii au dus trupul acesteia pe Muntele Snai, acolo unde s-a ridicat Manastirea Sfanta Ecaterina.

Tradiții și superstiții de Sfânta Ecaterina

Inca din cele mai vechi timpuri au existat fel si fel de traditii si superstitii legate de aceasta sfanta sarbatoare. Se spunea, spre exemplu, ca fetele nemaritate care posteau in ziua Sfintei Ecaterina urmau sa isi gaseasca sortitul. De asemenea, femeile maritate, dar care aveau probleme in casnicie, posteau in aceasta zi pentru ca sotul lor sa se indrepte.

In Franta, femeile nemaritate care au trecut de varsta de 25 de ani sarbatoresc aceasta zi intr-un mod cat se poate de inedit.

Acestea isi trimit cadouri intre ele, se felicita, iar prietenii le fac bonete in culorile galben (semnifica credinta) si verde (semnifica intelepciunea). Cele care primesc bonete le poarta intreaga zi, participand chiar la parade special organizate.

Femeile singure din Marea Britanie serbeaza si ele aceasta zi intr-un mod deosebit, participand la parade special organizate în acest scop.

Pe vremuri, fecioarele se adunau în această seară într-un loc ferit de privirile curioşilor şi puneau într-un vas cu jăratec câte o bucată dintr-o rămurică de mirt pe care au ţinut-o, în prealabil, în sân toată ziua.  Apoi, ce rămânea din rămurica ţinută în sân era pus sub pernă şi fecioarele îşi visau viitorul soţ, scrie Feminis.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


9 + = 12

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.