Câți dintre voi dorm seară de seară cu telefonul mobil în pat sau în apropierea patului?
Dacă aveți acest obicei, aflați că sunteți expuși unui pericol foarte mare!
Conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători din Scoția, cei care dorm cu telefonul în pat sunt mai nervoși, se odihnesc mai puțin și, pe termen lung, pot avea probleme de concentrare și de memorie, scrie Kanal D.
Concluziile studiului au fost confirmate și de o echipă de medici care a descoperit, în urma mai multor radiografii, ca cei care au acest obicei au creierul afectat de undele emise și recepționate de telefonul mobil.
Cercetătorii recomandă ca, pe timpul nopții, să ține aceste dispozitive la cel puțin un metru distanță față de corp. Este de asemenea, de preferat, să nu păstrăm telefonul pe noptiera de lângă pat.
Citește și: Ai probleme cu somnul? Cum poți să adormi în 60 de secunde
Făcând acest lucru crește nivelul de anxietate fără să ne dăm seama, mai precizează Kanal D.
Cei mai mulţi oameni vor avea parte de un somn mai bun dacă în dormitor nu există telefoane mobile şi alte dispozitive electronice, cum ar fi televizorul, a afirmat Guy Meadows, expert în cercetarea insomniei, la The Sleep School din Londra.
Există, de asemenea, ipoteze conform cărora păstrarea telefonului mobil pe noptieră ar putea provoca ameţeli şi dureri de cap, deşi nu există deocamdată argumente convingătoare în sprijinul teoriei potrivit căreia acest lucru este cauzat de radiaţiile câmpului electromagnetic.
Una dintre principalele cauze care afectează somnul este, însă, fără nicio îndoială, lumina intermitentă emisă de telefoanele mobile, mai ales de pe monitorul telefoanelor inteligente, de ultimă generaţie.
Iată la ce riscuri te expui:
1. Poţi să dai foc la pernă. Recent, un adolescent a reuşit să facă acest lucru în timp ce dormea. Telefonul mobil prezenta o defecţiune tehnică, lucru ce a provocat aprinderea şi topirea dispozitivului.
Producătorii avertizează, în manualul de instrucţiuni, că telefoanele mobile nu ar trebui ţinute în pat.
2. Insomnie. Ca şi restul dispozitivelor electronice, telefoanele mobile emit ceea ce se numeşte „lumina albastră”. Studii în acest sens arată că aceasta inhibă secreţia de melatonină, hormonul responsabil de somn.
De asemenea, lumina albastră influenţează ritmul cardiac. Indiferent de momentul zilei, organismul uman se comportă ca şi când ar fi zi.
Pentru a putea adormi, specialiştii spun că e necesar să închizi dispozitivele electronice cu două ore înainte de ora de culcare. Este indicat să nu ţii telefonul şi laptopul în dormitor.
3. Riscuri pentru sănătate. Studii recente au demonstrat că undele electromagnetice emise de telefoanele mobile pot influenţa starea de bine a organismului.
Din cauza asemănării cu razele X sau a microundelor, unii spun că utilizarea dispozitivelor electronice poate cauza apariţia unor tumori sau a unor forme de cancer.